torsdag 31 januari 2008

Geang Lieng, pepparsoppa, förkylningssoppa, hetsoppa thailändskt original

Ingedienser som naturmedicin, serveras överallt. På krogen serveras öl och whisky till. Hemma lagas den när man vill må bra. En smak som befinner sig så långt undan den svenska smaken man kan komma, En mycket god spis.

Geang Lieng, det kan ju stavas så men låter lite annorlunda än vad de svenska bokstäverna kan uttrycka. Den smakar också mycket annorlunda, så annorlunda att det svesnka språket knappast räcker till att beskriva - det är så mycket thai.
Tänk så här: 20 svartpepparkorn, en rejäl bit grachai,en dl torkade räkor, en rödlök, två gula lökar,10-12 hela thailändska torkade chili, två grova citrongräs, 1 tsk kapi (fermenterad räkpasta).
Lägg ingredienserna i en mixer, fyll på en liter vatten och kör tills allt finfördelats. Häll över i kastrull.
Vad är det nu som skymtar i bakgrunden? Jo, en snutt av en härligt stekt isterband. Den hör egentligen inte till soppan som får en att känna sig som mitt i det centrala Thailand.

Skär bitar av minimajs, pumpa, ostronskivling, kinakål, blomkål och salladslök.
Koka upp kryddblandningen och lägg i grönsakerna. Smaka av med fisksås och sötbasilika. Låt grönsakerna bli genomkokta men inte sladdriga (7 min). Ät som det är eller servera med ris vid sidan om.