söndag 11 april 2010

Buddhist Vihara i Jakobsberg

Vi trivs på Viharan - det är anledningen till att vi åker till Jakobsberg för man kan ju annars undra varför vi söker oss till ett Sri Lankesiskt tempel och inte ett Thaitempel.

Vi avdelar tid. Det gjorde vi idag och det kändes att det var länge sedan. Vi åkte hela familjen till Stockholm Buddhist Vihara i Jakobsberg - tempelvillan på Sångvägen 9, en retreat, en oas för samtal, närvaro, meditation, ceremoni och faktiskt också mat. När munkarna ätit sin (dagens enda) måltid före klockan 11 bjuds deltagare i den föregående ceremonien och andra gäster vid Viharan till bords.

Almas gåva till munkarna

Jag har haft nöjet att träffa Bhante Ven. Kirindigalle Siri Dhammaratana Nayaka Maha Thera i över åtta år nu, tyvärr alldeles för sällan och jag förstår så vid vart tillfälle vi beslutar oss för en tur till templet.

Vid dagens andra ceremoni var det lyckönskningar och Lovisa fick sitt band runt handleden.

August har redan bestämt sig - "när jag blir stor ska jag bli munk"

Det handlar ju egentligen bara om att bestämma sig, gå vidare, försöka, göra det bästa - det är ju inte för någon annans skull.
Den här söndagen fick vi träffa även en ny munk vid Viharan burmesiske Bhante Sobhana som har decenniers tempelerfarenhet bland annat från Indien och från Bhante Dhammaratanas hemstad och "hemtempel", det så kallade "Tandtemplet" i Kandy på Sri Lanka - ett tempel som jag besökte under en resa redan 1970 (eller om det var 1969?).

August fick servera honung över Bhante Sobhanas jordgubbar med Yogurt.

Anledningen att åka till templet var Almas födelsedag nyligen, som vi tyckte vi ville fira annorlunda på templet genom en ceremoni och så fick det bli.

På templet bor den här veckan också en bekantskap för egen retreat, norrlänning från Luleå och erfaren inom Dhamma och meditation efter bland annat ha varit tjänsteman på Sri Lanka tidigare och under svenska stödprojekt. Det är speciellt när egna landsmän dyker upp på templet.

Fisk i röt chillistark curry
Mat lagas av många olika besökare, företrädelsevis Sri Lankeser, vilket gör det till en fantastisk smakdag att dela maten med alla andra.

Efter en kort ceremoni åt munkarna och sedan var det vår tur - det är ALLTID ohyggligt god mat, alla vill laga det bästa för templet. Nästan ännu starkare än det thailändska köket,fisk och vegetariskt, dal, sag, alu gobi, ris med vilket uttyds splitted peas, spenat, potatis, sås och ris.

August trivs alldeles förträffligt i lugne Bhante Dhammaratanas sällskap.