måndag 3 december 2007

Somtam...igen!


Härliga somtam - med pla-ra.
Efter att födelsedagsbarnet fick välja middagen - spagetti med kantarellsås och Lyceejuice med isbitar till att dricka så fick det gå några timmar innan kniven och morteln gick igång i köket.
Mitt i konstaterades att jordnötterna var slut - det är ju så om man inte markerar innan, nu går det att göra en somtam ändå med allra bästa resultat. Och som intensivt djup sälta använde vi den fermtenterade fiskröran från Isaan, pla-ra som där ersätter fisksåsen Nam pla.
Det var alltså dags för morteln att göra tjänst.
Pla-ra är en av de äldsta bevarade smakerna som finns, hopmixad, jäst och planerad av människan av flera olika råvaror - den tillverkas än idag efter samma recept som romarna använde när de mixtrade ihop sitt Garum, en fiskpasta eller fisksås som användes som smakförstärkare i snart sagt alla tillagningar.

Så satt vi där och flämtade under styrkan från chili, lime, socker och pla-ra. Späntade tunna stickor från en omogen papaya och av härligt friska gotlandsmorötter.
Nu är det natt, alla sover hemma. Tyvärr går det spysjuka över nejden i regnets Sollentuna.
Regn ja. För åtta år sedan föddes Lovisa. Då var det snö upp till axlarna och jag hade en mycket bättre begagnad bil med sommardäck och just den här dagen slank jag omkring för att köpa babysitter och åkpåse och bilbarnsstol och mössa till babyn som låg kvar med mamma på Danderyds patienthotell och de stora barnen fick komma dit och sjuksystern kom in och tittade på vår baby och sa att hon nog hade en släng av gulsot för hon var så gul i hyn, men att det skulle bli bättre bara hon fick solljus på sig.
Leende kunde jag viska försynt till sjuksyrran: "Du titta på mamman".
Vår åttaåring är fortfarande guldbrun i hyn och har rött guld i håret och fick en knallrosa mobiltelefon i födelsedagspresent.
En kvällslatte till skrivandet

Vi känner inte vår egen historia

Kristenheten har lagt locket på - prästerna mumlar och försöker fortsätta den svenska historiens största omskrivning. Det som skett har inte skett. 1734 års lag är svart på vitt. Vi gjorde samma sak själva till för 200 - 150 år sedan. Samma sak som det som idag sker i Saudiarabien och som Aftonbladet rapporterar om i gårdagens tidning.
Mer om den mörka sanningen finns att läsa i min bok "Döden i skogen".
Mycket att reflektera och tänka över till jul.