torsdag 17 september 2015

Med vråkar som sällskap

Alla dagar nu ute i trädgården ackompanjeras av de
unga ormvråkarnas skrik och konstfulla flykter
River bort odlingslådorna. Kommer upp skrot från generationers kompostering, ståltrådar, gångjärn, porslinsskärvor. Det går inte att odla på riktigt bland sådan skit. Nu är det storrensning på gång, meditativt. Jag gillar det, En hel skottkärra med kirs och kvickrotsrötter blev det, en hel plastsäck med plast. Fattar inte varför man lägger plast i en trädgård, plats som vittrar sönder och förstör jorden.

Allt sådant som rensar ur nu och som inte går att kompostera blir lågornas rov

Nu blir det mer biologiskt i landet, nedbrytbart och organiskt. Gjorde ju ett försök i våras för att se om det fungerar. Ett lager med kartong och sedan rejält med sabbad ensilage. Planterade gurkor, majs, pumpa och squash. Några plantor snodde sniglarna direkt, åkersnigel och en räcka snäckor. Men det som tog sig gjorde det så in i bomben. Gödslade med granulat av hönsgödsel. Idag såg jag varför det hela är så lyckat. Lyfte lite på ensilaget, den torkade ytan som ligger som hö över odlingsbädden. Där under hittade jag ett mikroliv av Guds nåde, med insekter och maskar och små kryp, ensilaget var varmt och fuktigt och längre ner hade det redan börjat bli friskt doftande kompost.

Så fantastiskt boende det 'här på Lugnet med nära till allt,
inte minst till gården och Tyras hönsgård där vi köper ägg

Så, nu kommer hela köksträdgården att göras om, läggas med kartong i dubbla lager och där ovanpå ett tjockt lager ensilage. Under höst vinter och vår kommer bäddarna att sjunka ihop varför ett nytt lager ensilage kommer att läggas på i mars eller så snart tjälen gått ur marken. Nästa steg är att trampa upp gångar och anlägga 1:20 m breda odlingsbäddar. Såsträngar dras i ensilaget och fylls med lite såjord. Där i direktsår jag en del av det som ska odlas. Plantor myllas ner med lite jord i gropar i ensilaget. För väster med pålrötter spettas hål upp i kartongen.

Glömde jag berätta att vi begick surströmmingspremiär här om
veckan och hemma hos Janne och Gittan. Upplyftande på alla vis

Gjort ett avsteg från principen att inte odla i lådor, men det utanför köksträdgården och för jordgubbarna som tidigare hyresgästen lagt under svart plast och som blandats med kirs och kvickrot.