lördag 11 juni 2016

Enkelt, gott och ganska billigt.Förmodligen är det ganska nyttigt också, Nudelsoppan.
Jag vet inte hur många nudelsoppeuppteckningar jag gjort genom åren och därmed också ätit, åtskilliga är de.

Länge har nudlar tillhört favvisarna i det asiatiska köket. Och visst är det gott, men inte alltid och inte nödvändigtvis.Har nämligen upptäckt att jag inte mår speciellt bra av alltför het mat och nudelsoppa ska vara het. (Jag som ätit thaistyle i 30 år, alltså genuint med fräs i käften och som bedövning efteråt).
Nyligen gjorde jag en nudelsoppa med räkor, måttligt med hetta men med smakförhöjare som pojkesoja, ostronsås och fisksås, hel orostad torkad chilli.

Räkorna köper jag miljögodkända och oskalade. Tinar och skalar helt inklusive "svansen". Räkorna ska bara bli lätt röda (orange) och läggs i sist, grönsakerna och löken ska fräsa med ett uns av grön currypasta (eller röd beroende på humör).

Nudlarna får inte heller bli överkokta. Läs på förpackningen och följ anvisningarna. Botanisera gärna bland mina nudelsoppeuppteckningar (länk ovan).

En makalös manick. Men va katten har den använts till?
Så här är det, att min vän Pär, på gården, rensade ur en gammal lada häromsistens. Bland gammal bråte där det säkert fanns grejer som skulle kunna värderats vid antikrundan hittade han en märklig sak.Den är av trä, om det inte är av fukt och ålder så verkar träverket vara parketterat eller som en slags fackverk och sedan plåtskott som av ett mästerligt plåtslagararbete. Genom hela tingesten som har en midja där det passar med tåg (rep) går ett hål vilket framgår av bilderna. Kanske sisådär 40 centimeter långt och 15 tjockt.

Vad är det här för genomarbetat och viktigt föremål som någon lagt ner så mycket arbete på en gång i tiden?