onsdag 21 februari 2007

En sen middag i Lund


Jobbade länge igår. Det blir sådana där arbetspass ibland. Det var roligare förr! Allvarligt alltså.
Brorsan är inne och trycker tidning i Malmö. En ny Lundaliv är på väg och kommer med ett stort porträtt på skådespelaren Björn Kjellman som jag träffade för en tid sedan.
Jag tycker ibland att jag är ett med mitt skrivande och det sätter sig i ryggen som kramp - jag trodde skrivkramp var något annat. Och jag har alltid levt med tron på att ställtid är en djävla myt som oinspirerade och okunniga skribenter tar till för att slippa skriva i nuet, i ögonblicket. Myten sätter sig som kramp i ryggen istället - skrivkramp, och det liksom vandrar i musklerna, rör sig och värker, kryper och svider, bränner. Hade jag haft ställtid hade jag gått runt och funderat. Tagit det lite lugnare, sluppit värken i ryggen, kanske.
Förr skrev läkarna i journalen om kvinnor som sökte för just den här åkomman, "SVBK" innan de förbjöds att göra det. "Sveda, Värk och Brännkärring". Jag är en sådan just nu, en SVBK som sitter och plågar mig genom min egen textmassa. Direkt, på den bara! Skriv, skriv, randa. Det blir bra, det är oerhört intressanta människor jag träffar och som jag får skriva om, men jag får ont och jag sitter numera hela tiden och tänker: Är det verkligen det här jag ska göra. Men när jag tänker efter så har den skrivvåndan förföljt mig i 40 år. Jag smörjer på lite Voltaren och skriver vidare.

Koljan friterades så gott att det frasade om den t.o.m när jag tog en restbit i morse


Thailändska stuvningar får en alldeles speciellt söt smak med färsk grönpeppar, man känner sig hemma!

Sent igår kväll blev det middag i Lund - hade en väldigt god fläskbit tidigare på dagen på Grand Hotel - nu blev det nästan nattamat som brorsans hustru lagade, sprödfriterad kolja och lika spröda friterade räkor, doftande jasminris och så griskött med små auberginer och stänglar av grönpeppar - jo det är klart att det är thai varthän vi än kommer i vår familj.
Och hur många var det som bloggade om semlor igår?
Vår fettisdag avslutades några minuter i midnatt med en god köpesemla, nyttigt? Nä!
Kväll är det studentafton. Ska läsa på i min egen bok för att komma i rätt tonläge inför kvällen.