fredag 13 mars 2009

Rulad, lammbog, rimmat sidfläsk och paltbröd - helgen är räddad!Under vår fredagslunch idag på Edsbacka Bistro utbröt diskussionen om "Rulad" stavas så som jag alltid gjort med ett L, eller så som somliga skriver det med två L och med risk för att tolkas till något som blivit rullat vilket i och för sig är precis det som de utbankade innanlårsskivorna blivit och fyllts med späck eller bacon.Jag fick ett mail senare på eftermiddagen från en av lunchledamöterna som slagit upp ämnet i NE och fått fram att det är lika mycket rätt att skriva som jag gör och som Percy's kött idag annonserat ut sina. Båda stavningarna härstammar nämligen från franskans "roulade" som kommer av "rouler" vilket betyder just rulla.
Idag åt jag alltså rullad...vaddå?
Jo rullat innanlår, "Rulad".

På Percy's hade vi förmånen att kunna köpa några skivor välmarmorerad och hängd entrecote vilket vi alla i familjen estmerar stekt 1 1/2 minut på var sida, saltad och pepprad blott och med steksky som sås och en olivoljedoftande grönskottssallad till.
Köpte också med oss en prima lammbog som vi fick huggen i bitar och som jag sedan skar till gryta, brynte bitar tillsammans med gul lök och en morot, lagerblad, svarta och vita pepparkorn 10 krossade vitlöksklyftor. Fick koka långsamt i en och en halv timme. Nu står den i kylan på balkongen och mognar. I morgon nyfräst lök och vitlök i bitar tillsammans med några utvalda rotsaker, så får den sjuda färdigt och serveras med basmatiråris.

Fläsket här köper vi varje lördag, vackert rimmat sidfläsk.
Jag brukar ha det på morgnarna innan jobbet, eller Rodjana steker det hårt i kuber med vitlök. Ibland med ostronsås eller saltabönsås och färsk chili serverat med ris. Vi köper en veckobit på lite över kilot.
Idag fanns paltbröd från Bull-Olles så nu blir det vitsås med paltbröd och stekt fläsk i helgen.
(Jag ska skriva mer om denna underbara magstärkande yllefilt som är bättre än energidryck, senare nu sedan Skogaholms lagt ner sitt paltbrödsbak).
Förresten har jag börjat lobba för korvkaka att bli serverad en fredag vid vårt fasta runda bord. Får se hur det blir med det - vi lyckades ju med sillbullarna och det fick ju leendet att gå från öra till öra.
Visst finns det plats och blir över för de "genuint" svenska mattraditionerna?