måndag 11 juli 2011

Dagsseglats till Strindbergs Kymmendö


Man kan under hur folk tänker? Man har en Ö som är så belastad av litterär historia att det fortfarande finns ättlingar kvar som minns hur det talades om den och där finns också fysiska lämningar från en av landets genom historien mest lästa och hyllade författare. Jag pratar naturligtvis om Strindberg och hans Kymmendö, där skrivstugan fortfarande finns kvar i vilken han skrev sitt Hemsöborna och skrev den så trovärdigt om folk på Ön att han blev persona non grata. MEN det kan väl för sjuttsingen inte vara därför man inte mer lockar folk att gå i Strindbergs fotspår. Eller kanske just därför Carlssons lilla grillbar med hamburgare och annat stekflottigt serverar Alaskapollock som fiskrätt.

Kymmendö är inte alls likt det som regisserades av min kollega på Konstnärsklubben Bengt Lagerkvist, inte mer än andens likhet, hällarna, åkrarna, ängarna är inte desamma. Madame Flod var någon annan liksom Gusten och Carlsson, andra namn men samma karaktär.

Jag skiter egentligen i vilket, både Hemsöborna som roman och Hemsöborna i den då unge Bengt Lagerkvists tappning är både rasande underhållning och magisk läsning. Bengt Lagerkvist sa en gång på klubben att han faktiskt var den förste att skapa en TV såpa (jag tror Hemsöborna är från 1966). Hemsöborna sändes avsnittsvis och då tystnade Sverige (ungefär som när Stenmark åkte många herrans år senare). Man får bara ha tack i himlen att Strindberg satt där en gång och skrev. Men jag undrar vad han sagt om Alaska pollock på bryggan? Tacka fan för att skärgården avfolkas.

(Vi var på Kymmendö igår efter en underbar seglats med Peter Holstad och hans Åsa. Återkommer emd bilder lite senare - Nu AIK-Halmstad på Råsunda!)