söndag 26 november 2017

Skavad ren, renskav av framdel. En mättande höjdare!


Vi låser oss så fast i smaknormer, oxkött, broiler, gris och glömmer orre, tjäder, rådjur, kronhjort, vildsvin, ren och lamm.
Det blir så mycket roligare och godare att tänka i snirklar inför middagen. För många handlar det om att våga, kanske lite också att ge sig råd. Men väg för och emot. Ät kål och annat grönt i några dagar och betala 240 kronor kilot för renkött för en middag som också ger rester värda att äta dagen efter.

Förra veckan åkte vi till "Renprodukter" i Norrviken, nyinvigning av den över 30 år gamla butiken. Rent, snyggt, välbeställt och fantastiskt trevligt och kunnigt bemötande.

Fick med mig ett kilo skavad ren. Smakrikt skav av framdelskött, kräver lite, lite längre tillagningstid än renskav som är från bakdelen (steken).

Brynade i stekgryta med smör. Tog upp och stekte lök i resterna av fettet som renen släppte. (Ett märgben fick ligga med för en fördjupad smak. Spädde på med buljong vartefter det kokade ur. När löken var smältande genomkokt och en hel del buljong simmade med la jag i köttet, en skvätt soja och sedan fick anrättningen sjuda i femton, tjugo minuter.
Smakade av med salt. Hällde över en halv liter kokande grädde. Fick koka upp och sjuda i tio minuter, Toppredde med smör och mjöl. Smakade av ytterligare (massor av gånger för det var så gott) med salt. Bottenlös rensmak, dånande fjäll, jokkar som porlade.

Servera med ris och sylt från norrlandsplockade lingon.

Till dessert gjorde Kristina en Eaton Mess. Bottnade med hjortonsylt, lade över ett vaniljglassägg, strödde i krossad vit maräng, Vispad grädde, frysta hela lingon och toppade med hjortonsirap.