måndag 19 maj 2014

Sista vinterpotatisens giva till raggmunkens lov

Raggmunk med fläsk och lingon så
som det serverades på Edsbacka
Wärdshus förra veckan.

Det är ju så här att vinterpotatisen sjunger på sista versen. Förr var den nästan slut vid det här laget, alltså förr i tiden då man struntade i LCHF och åt kolhydrater för att orka. Och finns det då något bättre än att ta vara på stärkelsen för att orka med sommaren? Se hur stärkelsen ur potatisarna rinner i stora gråsolkiga såar när den rivs ner för att blandas med mjölk, ägg och mjöl för att stekas så att kanterna blir alldeles frasiga.

Så här inleder jag om raggmunken i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas":


"Lingon serveras också till raggmunkarna. För när Emil hade spillt ut all paltsmet över pappa Antons ansikte och åkt in i snickarboden för andra gången den dagen, då satte sig Lina och rev potatis till raggmunkar. Hon förstod att det inte skulle bli någon lunch den dagen, utan att det skulle spisas raggmunk till aftons i stället. Lunchen fick Lönnebergafolket helt enkelt hoppa över".


RAGGMUNKAR
Det är så enkelt och så rationellt, att göra raggmunkar och så speciellt i smak med riktigt rimmat stekfläsk och så naturligtvis helst, rårörda lingon som fortfarande är hela och bakom sötman har kvar sin skogsbeska.

Det här behöver Du:
10 medelstora potatisar
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 ägg
smör till stekningen
salt och peppar

Så här gör Du:
Vispa ner mjölet i hälften av mjölken.
Vispa klimpfritt. Knäck ett ägg i taget
och vispa ner. Rör i resten av mjölken.
Salta och peppra. Låt vila medan potatisarna
rivs på rivjärnets fina sida.
Vispa upp pannkakssmeten och rör i
potatisrivet. Hetta upp en stekpanna
och låt smöret steka ljusbrunt. Grädda
raggmunkarna som pannkakor (ca 1 dl
smet per raggmunk). Rör om då och
då i smeten så att inte allt potatisriv
hamnar på botten.
Servera med stekt fläsk och rårörda
lingon eller lingonsylt.