söndag 2 mars 2014

En verklig entreprenör med fingertoppskänsla och kvalitetsnäsa tar över Edsbacka Bistro

Det blir Britt-Marie Bäcke som sätter på sig ledartröjan i Sollentuna och tar över Edsbacka Bistro efter Christer Lingström. 
Hon har lovat att hålla gastronomin högt.
”Jag tror inte du eller andra sollentunabor kommer att bli besvikna”, säger hon över Facebook.


Jag hade förmånen att träffa Bitt-Marie för länge sedan när hon var färsk sommelier och kommit på den lysande idén att skapa ett vinspel, kalla det gärna utbildningsspel, om vin ”Som ja’ lär”, ett spel som hon bland annat sålt till President Obama från det egna säljföretaget i USA.

Vad vi kommer att få till Edsbacka Bistro är en riktig restaurangentreprenör som sliter på många fronter. Utöver vinspelet har Britt-Marie Bäcke en randig och rutig, mångkolorerad bakgrund.

Tack Christer för att Du höll den gastronomiska
flaggan högt så många år i Sollentuna. Så många upplevelser, så många smakresor, så stor njutning

Första Bistrologgan
Född och uppvuxen i Sandviken gjorde hon till en början en långsam karriär. Ville byta sida, inte vara kvar i brukstänket. Från småstadsflicka till storstadsbrud. Hon valde restauranger som servitris och blev snabbt omtyckt och ansågs vara ett chefsämne. Först kursgårdschef på IBM:s kursgård sedan restaurangchef på Videgårds och så småningom källarmästare på gamla Akvarium vid Kungsträdgården i Stockholm. Kronan på verket kom när hon blev marknadschef på Restaurangakademien och värdshuset Grythyttan.
Därifrån kunde hon vidareutbilda sig och gick restaurangakademiens vinskola och blev sommelier, vinkypare, med stor kunskap om vinernas klassning, odling, årgång, smak och lagring.
”Jag kände att jag var på rätt väg. Vinet skulle bli en grund för mig att starta eget som konsult”, berättade hon för mig när jag gjorde ett reportage om hennes vinspel för länge sedan.

Underbara lutfiskäventyr


Hon fick alltså en lysande idé under utbildningen och skapade ett vinspel som gjorde inlärningen till sommelier lättare. Ett spel som sålts i tusentals och som används inte bara av vinskolor över Europa utan också av en vinintresserad allmänhet. När vinspelet släpptes så var det Carl Jan Granqvist som höll invigningstalet på vinkällare Grappe.

För två år sedan startade Britt-Marie ett eget knäckebrödsbageri efter att själv ha börjat baka ”BäckeKnäcke” som tilltugg till vinprovningar. Sedan två år är knäckebrödsbageriet välkänt.


Närmast kommer Britt-Marie Bäcke från VD-posten på Villa Söderås (såldes hastigt och lustigt i december) där hon arrangerat stjärnspäckade gästspel och omtalade vinprovningar.


Sillbullar med korintsås!!!!
 
Imorgon måndag börjar hon inventera, planera och se över verksamheten på Nya Edsbacka Bistro. Om namnet kommer att behållas vet jag inte, det återstår att se. Jag vet heller inte när hon kommer att öppna, men tids nog kommer jag att förstå om vi fått ett ställe att njuta.Sven-Gunnar
Ankleverparfait

Cinfiterad ankaDansk sjömansbiff

Hjort

Kalvlever anglais


Goodby

Från 1700 talets teaterspektakel med Bellman och Frohm till modern ankconfit med stiltonost och päron


Ovan är en ovan bild för kvinnor under 1700 talet rökte aldrig i offentligheten (men om de rökte tobak så var det självklart i pipa av krita som på bilden. Det här är 1700-talsfolk som lever sig in med kläder och allt och som tagit till sig miljön på Edsberg som scen.

Aktivitetslördag skulle man kunna sammanfatta det så här när första mars precis krupit över till den andra. Storfrukost hemma med afrikanska korvar från Örsundsbrosavannens leriga grisåkrar hemma hos Kristofer Franzén. Korvar som läcker den läckraste olja att sedan steka fläsket i, olja kryddad med fänkål och harissa. En svenskproducerad fet härlig Merguez. (För övrigt kan den som vill besöka Franzéns hemsida och vid tillfälle och högst eventuellt göra beställningar för leverans till Stockholm lördagar efter tillgång och charklust).

Så laddade vi för föredrag på Stora huset på Edsberg, det som i folkmun går under benämningen Edsbergs slott (uttrycket "Stora Huset om slottet är Rudbeckarnas eget, Rudbeck som huserade här åren 1757 tills slottet såldes till kommunen 1959)

Här börjar ske allehanda spektakel, nyligen var det Edsbergs slottsteater som spelade spelet om Malla Silverstolpe. Hon bodde på slottet och skrev memoarer som är tidsdokument och som tidigare uppmärksammats av Christina Frohm, riksspelman och fiollärare i kommunen, tillika bosatt i Klasroskolan.

Lördagsunderhållningen varade en hel eftermiddag på Edsberg, men då vi hade fler planer för dagen fanns det bara tid för Christina Frohm och Bengt Pernholms föreläsning om Bellmans "Mantalsskrivningen i Rotebro". En resa i tid och rum med timade musikinslag och stor kunskap.

Biff Stroganoff på The Flying Elk

Vi hastade vidare utan att stressa och till Gamla Stan där Carl Schubert höll hov kring sina målningar på Galleri Cupido, urskickligt och det bästa jag sett av honom.

Vidare till Nationalgalleriet där det också var vernissage.

Alma drog i sig en sallad på confiterad anka med
stilonost och päronskivor, mäktigt gott

Sen var vi hungriga och då passar det att dyka ner i en strogge på The Flying Elk. Och se där - så har jag efter många år lyckats ta tillbaka lördagen som kulturlördag, precis så som jag vill ha det...och ungarna släntrar snällt med och tar till sig, blir vaknare, ser bättre, förstår mer!