fredag 26 juli 2013

Thaimaten från hålorna, en sak för turistroteln i ThailandDet blir bara sämre och sämre, det här med att thaihålorna (hål i väggen) och för övrigt också de som kallar sig "thairestauranger" fuskar med utfyllnadsmaterial som aldrig setts i Thailand.

Jag blev så glad idag när jag såg att Noi's matvagn uppe vid K-rauta i Sollentuna hade Laab som kan lagas av såväl nötkött, fågel och fläsk (broskben blir fantastiskt bra). Grejen är att köttet ska finfördelas och sedan långtidsmarineras. Sedan ska köttet stekas i olja, långsamt så att det nästan smälter ner. (Gott blir det också när man lagar laab på kycklinglever)

Hemligheten är sedan att balansera köttet med myntablad, lime, chili och fisksås. Det här är genuin mat från östra och nordöstra Thailand.

Jag fick en laab, som jag aldrig ätit förut, vete fan om det ens kan kallas laab. Här var anrättningen späckad med halvwokade bitar av grön, röd och gul paprika och av strimlad blaskig slanggurka. Köttet hade inte varit i närheten av en marinerad utan var prefabricerat slajsat (biff)-kött från charkuteri. De härligt rostade (friterade) torkade hela chilifrukterna var ersat av en matsked ordinär rostchili från påse och örterna som ska följa en riktig laab, dillkvistar, myntastjälkar och klyftor av vitkål var ersatt med sladdrig gurka skuren någon gång på förmiddagen. Detta är inget annat än matbedrägeri!

Oj vad förbannad jag är!

För några år sedan gick ambassaden i Stockholm ut med en uppmaning att se till att allt som serveras och är lagat av thailändska kockar ska ha en bästanivå och vara trovärdig från thaiköket. Man till och med ordnade med kurser i thailand för sådana som kände sig manade att öppna eget ivrigt påhejade av sina svenska män (maten kanske smakar bra därhemma men kunskaperna räcker inte för att ta steget ut och vara professionell. Min mamma och mormor var ena djäklar på att laga mat, men inte sjutton öppnade de eget för det.) Thailändksa matkurserna hoppades ambassaden skulle vara ett villkor för att öppna eget i Sverige. Utvecklingen har gått käpprätt åt helvete i stället.


Nu kokar jag hallonsylt på 1.2 kilo nyplockade egenodlade hallon och marmelad på dryga två kilo egenplockade och egenodlade röda vinbär utan fusk. Och oj, vad jag ångrar att jag inte lagade kvällens thaimat själv.

Rättvik tur och retur


Lite slitna, såg bättre ut i TV än i verkligheten "Första klass" och "Dressinen" från "På Spåret" under Oldsberg
Man kan inte skryta med att den här lilla sommarveckan gått i gastronomiens tecken utöver pallisadgrillningen hos Tommy som är ett utmärkt sätt att varsamt tillaga fläsk och korv. Snarare har det varit rent groteska övningar i snabbmat.

Det kändes skönt att landa hos Anders Lindström för svensk grillning och kärlek i tillagningen. Då hade vi också kunnat få njuta av hans Rättviksbok och hade klarat oss lite bättre, eller snarare fått se mer av betydelse, under vår första dag i Rättvik. Mer om Lindström senare för den här dagen ringde jag hans mobil och då var han i Sollentuna (!).


Vi kom närmast från Falun där vi bodde vid Lugnet. Ett annorlunda turistboende i Rättvik är vid lokstallarna i centrum och alldeles vid badet i Siljan. Bokade under väg direkt på nätet.

Man glömmer så lätt, men påminns - så är var det...
...trångt och bassligt, inte direkt bekvämt, men minnesrikt,
i alla fall för barnen. "I'm too big får en A train"

En entusiast har tagit över två norska sovvagnar. Tänkte, eftersom jag turnerade ganska mycket i Norge på sjuttiotalet och åkte en hel del nattåg långa sträckor, att jag kanske till och med sovit ombord för 35 år sedan?

Sovvagnarna köptes in en gång av Gunde Svahn som sedan sålde dem till Oldsberg.  Nu sår de vid lokstallarna i Rättvik och där inne i stallarna hittar vi också "Första klass" och "Dressinen" som var med i "På Spåret".

Alma och August på plats i "Dressinen". Vart är vi på väg? "Jaa, det vet i fan, dit nästan visar kanske. Sugen på en folkmusiktrakt, sugen på Zornmuseet, sugen på öppna landskap och stora skogar. Efter i natt vet vi inte alls.

Det är inte världens mest bekväma boende, och inte billigaste heller, men ett boende som skapar minnesavtryck.

Anders Lindström just närsolen går ner över Siljan.
När vi ringde var han han hemma i Sollentuna.

Mer från Rättvik senare.