torsdag 7 juli 2011

Första lilla örtskörden

Skördekorg idag

Nej, men det handlar om att ta sig ett varv med barnen och bara dofta av jorden, vattna lite, plocka ett knippe av röd mangold, vara närvarande, nära till sent som at omslutas av natten - det har vänt och blivit mörkare.

Rensar ur den omåttligt starka myntan som börjar ta sig friheter mitt i gräslök och mitt i timjan, ta en lång stjälk ur den franska estragonen som aldrig till förne vuxit så, en tuva timjan till kycklingen i morgon, visst ja, några blad salvia till levrarna. Äh, jag tar med en bit av citronverbenan också, mest för att den ska förgrena sig...eller förresten, mest för att jag bara vill ha den och lukta på, det är samma leendets njutning varje gång i varje doftögonblick. En liten persisk parfymros bröt jag också att få med i korgen.

Det ångar om jorden i skymning och det är så vackert, borstnejlikor och det röda i krassen hakade på kvällningens blå våglängd och skar som kniv med ljuset i trädgårdsrummet, vibrerade darrande rött. Det är inte som att hålla andan, snarare som att sluta andas och bara stå och naturventilera med öppen mun.

Då får det bli så till stranden i morgon, örtstekt och timjanöst kyckling med till stranden i kylbox, smörad mangold med curryört till.