torsdag 8 januari 2009

Brockoli och ankconfitJag hade två sköna ankor i kylen som behövdes tas om hand. Gjorde det häromdagen. Styckade i fyra delar, bröst och lår och rimmade över natten. Skrov, rygg, mage, hjärta fick långsamt smälta i den vidaste av kastrullerna. Det blev nästan en liter ankfett och lika mycket kraftigt smakande ankbuljong. De rimmade delarna sköljs av och torkas och så packas de i kastrullen ovanpå rimmade vingar i botten som ett galler. Fettet får sm'älta över ankköttet och sedan småkoka eller snarare sjuda i två timmar till en fet härlig confit. Rimmade och kokade på detta sätt håller ankan länge. Idag rök två bröst och ett lår, uppstekt i Åländskt smör så att skinnet fick knaperyta.
Till ankan serverade vi Rodjanas brockolisoppa. Fiskbuljong, två brockolistånd delade i mindre bitar,strimlad purjo, liute blekselleri och två vitlöksklyftor, grädde. Koka ihop och mixa, smaka av med salt och peppar. Smakade jättebra till den feta ankan.
Hade köpt det sista som fanns kvar av svenska äpplen som jag tänkt att ha kokt i tärningar till ankan också, men efter ett stenhårt träningspass före maten orkade jag helt enkelt inte. Under träningen fick också vetesurbrödet jäsa och jag hade alltså även baket att ta hand om.