tisdag 9 oktober 2012

Ett konstverk - ett minne
Det var åren i slutet av 80-talet. Jag jobbade med bilder, målade och tryckta, ritade och suddade, med neon och vax, bly och plåt. Jag ställde ut separat på namnkunniga gallerier, både här hemma i Sverige och utomlands.

Vännen Nils G Stenqvist, konstprofessorn fick ett jättestort konsultarbete som det fortfarande pratas om; Konsten i Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Nu slumpar det sig inte bättre än att jag råkar vara född i S.t Johannes församling i nämnda fotbolls och väverimetropol (satt en gång som telning i stolen bredvid Zamora Nyholm och klippte håret).

Jag vet inte om det var för min anknytning till stan eller om det helt enkelt var så att Nils G gillade mina grejer, hursom blev jag tillfrågad om att göra en korridor i sjukhuset.

Det blev en serie stora kolteckningar med ett fett komprimerat rent kol jag köpt i en materialshop på Royal College of Art i London där jag var elev tiotalet år före. Jag hade köpt på mig kol av bibliska mått då jag förstod att detta underbara material inte skulle gå att uppbringa hemma i Stockholm.

Målning Palms & Pools.
Hänger på Malmö Museum

Jag vill minnas att det också ingick en hel del polyvinyl. Jag och målaren Jan Erik Willgohs delade ateljé i Sollentuna på Sänkhagsvägen under takåsarna och hade köpt på oss säkert 100 liter koncentrerad plast. Blandningen av kol och plast var rent underbart att jobba i.

Är på jakt efter bilder av pappersmålningarna i den där korridoren. Jag gjorde nämligen skisser till monteringen hemma i ateljén och lämnade över till hantverkare och Nils G att utföra hängningen, har aldrig fått se den irl.

1988 utfördes den första operationen på sjukhuset som därmed var invigt.

Från en utställning av Puerto Ricomålningarna i början av
80-talet hos Galleri Wallner Malmö
Foto: Anders Lager

Kom att tänka på målningarna häromveckan när jag gick i Edsbergsparken i Sollentuna och passerade förbi fontänen framför slottet ner mot Edsviken. Den var som en del i dessa stora lösa målningar, ett av bildelementen.

Fontänen hänger för övrigt som ett stort oljemålat triptyk hemma i stora trappen. Har sparat den som målning genom alla år (eller är det så att jag aldrig fått den såld?).

En bild, ett minne, en association.