söndag 7 december 2008

Samhörighet i julmarknaden


Nu när folkrörelser är något nutidsmänniskan knappast kan stava till tycker jag det är viktigt att ta tag i det absolut sista och nödvändigaste - hembygdsrörelsen.
Hemma hos oss har vi en aktiv hembygdsförening som också har en egen hembygdsgård. Den är som ett ett hårt bantat Skansen. "Djäligt" hårt bantat. Ett bostadshus, nej två förresten. Ett vagsnlider, en gammal butik, en smedja, ett stall, en loge, en ladugård.
Idag var vi där på julmarknad för att betala en grindslant om tio kronor och köpa lotter för det tredubbla. Här serveras kaffe och hålls försäljning av slöjdgillets syjunteproduktion. Köpte ett par små raggsockor för 40 kronor till August - det är ju knappast så det täcker garnkostnaden.
Nä, men det är både viktigt och nyttigt att ha den här kontakten, speciellt för barnen.Bilden är smygtagen in i den gamla verkstaden idag kl 15:20 efter julmarknadens stängning

Coop blott egna popcorn har

Barnen skulle ha popcorn igår framför vad det nu var, kanske en video. Vår närmaste affär är en liten Coopbutik i konkurrens med det sora OBS Rotebro som flyttat till Stinsen och inte blivit mindre tråkig för det.
Döm om allas förvåning när mångfalden även här bytts till enfald. Coop har bara popcorn under eget varumärke.
Vi valde smörpopcorn. Som vi anat från början var kvaliteten usel och smörsmaken lika med noll.
Vi fick smöra upp efter poppningen, en poppning som för övrigt lämnade fler ofödda popcorn än någon annan.

Och så här blev ankan


Stekt i panna och sedan i ugn. Uppskuren med en pepparrotssås med vitpeppar och thailändsk sticklök.