torsdag 18 augusti 2011

Boka SÖNDAG nu! 12-16Den tredje smaken har så gott som fallit i glömska — nu framkallar vi den på nytt, smaken av hemkonserverat. När frysarna kom suddades till och med minnena av hemkonserverad mat ut. Till vår hjälp har vi tidigare huhållningssällskapets konsulent Britt Winberg som »kan allt« om den gamla tidens effektiva och goda vinterförvaring av allt vårt gröna.
(Pågår hela dagen i Rotsundastugan)

13:00
Sollentuna växer just nu så att det knakar.
Många frågar hur man tänker när det gäller natur och grönytor, det vill säga parker och trädgårdar. Ordföranden i sollentunas plan och exploateringsutskott, Thomas Ardenfors, berättar om de gröna planerna kring Väsjöns utbyggnad.

13:30
Doreen Månsson är landets hetaste tv-ansikte
. Från SVT:s samhällsredaktion gör hon några av de mest tittade programmen. Fråga vem som helst och de känner henne från program både för barn och vuxna. Nu sitter Doreen med i Sollentuna Hembygdsförenings styrelse sedan två år och på skördefesten i år kommer hon för att berätta om hur det är möjligt göra tv-program om trädgård – program som inte bara trädgårdsnördar tycker är spännande utan program för alla.

14:00
En av landets främsta matredaktörer
, bland annan skapare av tidningen Gourmet och författare till ett stort antal måltidsböcker, Inger Grimlund, »dessutom Nestor inom organisationen Låt Måltiden Blomma« var med vid vår förra skördefest. Nu kommer hon tillbaka och berättar om både hemkonserveringens smaker och allt som smakade bättre förr ... eller gjorde det verkligen det?

14:30
Det fanns en tid då rågen stod manshög
och ärtorna inte bara var gröna eller gula utan hade många olika namn och smakade olika. Lena Nygårds har arbetat inom POM Programmet för Odlad Mångfald och tagit fram fröer med historia och med en smak få förunnade att odla och smaka. Hon kommer till Hersby och har med sig alla smakliga historier och dessutom en del fröer till försäljning.

15:00
Alla odlar på olika sätt och alla vill ha den jord de är van vid
. Jordförbättringens paradis ligger vid Fyndet där 27 olika nationaliteter samsas kring kolonilottsodling. Sandjordar, kompostjordar, lerjordar och massor med växtlighet maken aldrig skådat. Alla hemländers olika grödor gör Fyndet till något unikt — ett integrationsprojekt som inte kostat ett öre, men som fungerar! Anita Gustafsson och Lars Wiberg är på plats från föreningen och berättar mer från en plats som ligger i Sollentuna men som känns som Provance.

KLASRO FIOL BUSKSPELAR
BIBLOS står för förtäringen
Den gamla affären är ÖPPEN
FRITT INTRÄDE

Hersby Hembygdsgård, Lillhersbyvägen 1 SOLLENTUNA