måndag 23 februari 2009

Högrev blev bringa från usel butikJag har aldrig varit med om något liknande förr.
Vi skulle ha gäster, det var igår.
Klockan tre gick vi ner till vår ganska flitigt anlitade invandrarbutik.
Trista grönsaker, men bra konserver och en köttdisk med kött av okänt ursprung (om man så säger).
Emellanåt har vi hittat rätt när vi fått syna köttet ordentligt och då fått hyfsat välhängt entrecote eller högrev.
Igår ville jag ha tre kilo högrev. Den för dagen något förvirrade mannen bakom disken pratade och pratade och gav mig sedan en inpackad plastpåse med kött som jag betalade och tog hem.
Väl med stekgrytan på spisen och preppade rotsaker, lök och kryddor tog jag upp köttet ur plastpåsen.
Ett rejält stycke som slinker på ett underligt sätt mellan hinnor.
Men för i helvete!
Det är bringa jag fått och jag såg middagen fara sin kos. Aldrig att man kokar mört det köttet på två timmar. Jag skar genom de grova och slemmiga hinnorna till grytbitar och fräste i olja och smör, hällde på lite starkvin och några porteröl, skummade och lade i morot i bit, rotselleri, gul lök, purjo, palsternacka, några nejlikor, kryddpeppar, några enbär, svartpepparkorn och vitpepparkorn samt lagerblad.
Så gick Rodjana till thairestaurangen och beställde färdigmat. Efter veckan som var och helgen som gått hade vi ingenting hemma att bjuda till middag.
Så under processen blev jag mer och mer förbannad - vem fan var han som smusslat ner helt fel kött i min påse.
Tog fram kvittot och ringde och förklarade vad jag beställt, vem jag var, och vad jag fått.
Döm om min förvåning då killen bakom disken börjar överösa mig med invektiv och fullkomligt skriker i telefonen att det är högrev jag fått. Till och med en charkuterist i den lokala ICA butiken eller ICA maxi skulle kunnat se att det inte var högrev jag fått med hem. Det gick inte att prata med karln, han hade tappat ansiktet fullständigt och hade en fullkomlig svada av försvar.
Idag gick Rodjana till butiken och fick som svar att den som sålt köttet och den som svarat i telefonen är samme man och praktikant och därför inte ska gå att lita på.
Affären heter Oriental livs och ligger på Malmvägen - gå inte dit!
Grytan då?
Jodå det handlar om tid, bringan har enormt mycket smak och blir OK efter fem och en halv timme och med nyskuren lök och rotsaker ilagda de sista 20 minutrarna.

Ljummen sallad till, hemsvängd majonäs blandas med tunnskuren savoykål som fått ett dopp i kokande vatten och fått rinna av. Grillade thaisparrisar välts i tillsammans med lite kraftigt karamelliserad gullök och vitlök.