fredag 31 juli 2015

Rökta flundror och en annan favorit


 

Det är nog femton år sedan som jag senast åt rökta flundror. Idag undrar jag varför?
Vi tog vägen igår runt Östergarnslandet; Gammelgarn, Sjauster, Danbo, Herrvik, Sysne. Träffade gamla vänner och fikade med nya. Hemåt landade vi i rökbutiken hos fiskaren i Sysne. Flundror uppradade vackert, men det som tilldrog sig mitt stora intresse mellan några rökta räkor och röka laxfenor var rökta romsäckar från torsk. Jag minns första gången jag åt sådana, för säkert 40 år sedan, i Grisslehamn med en av mina bästa vänner som inte längre finns (vårt gemensamma i maten var stekt egeninsaltad egenfiskad strömming, rökta romasäckar och surströmming, emellanåt även tjuvfiskade hemkokta flodkräftor)


Kommer ihåg känslan där vi satt i solskenet utanför fiskebutiken i Grisslehamn, förmodligen också med en mellanöl i handen. Och den där första lilla smällen i tuggan då rökhinnan brast och romkornen som sedan mjukt smattrade i munnen, den feta röksmaken blandat med torrheten i rommen.Så åt vi alla romsäckar igår kväll som en liten förrätt med majonäs. Redan i bilen hade vi låtit skivor av kallrökt lax liksom smälta i munnen och jämte romsäckarna åt vi rökta räkor och jag håller nog med barnen att orökta smakar bättre. Men romsäckarna var himmelskt goda, hårt rökta och med det milda inre.


Flundrorna då? Fantastiskt feta och goda med färskpotatis (!). Nu förknippar jag Gotland med något helt annat än rökta flundror, men i ögonblicket igår mindes jag nog de flesta tillfällen jag köpt flundror även under de somrar och de år jag bott på Ön.


Kommer särskilt ihåg ett tillfälle när jag köpte ett gäng feta flundror från röken i Ljugarn. Ställde mig att rensa och varvade sedan med fint skuren (det vita) från purjo, massor av persilja och rejält med kapris (Wretman gjorde något liknande med böckling) och sedan slog ihop  dijon, olja och vinäger och hällde över. Flundrorna fick stå övertäckta med plast till nästa dag och marinera och sedan åt vi dem med nypotatis.
Men igår kväll åt vi de rökta flundrorna rätt och slätt som de är!