torsdag 2 oktober 2008

Lerpottasill och äppelförrätt

Nöden har varit stor, inte vad gäller annat än den magåtkomma som drabbade hela familjen och som vi vuxna ömmar av fortfarande - det är en våldsam trötthet som lägger sig över en och kylskåpet är i det närmaste tomt.
Det som fanns hemma till middag var några burkar matjes, nyinlagda cirkelbetor, hemodlad rödlök, en burk kapris, en hög med Åkerö och Aroma, en burk bulgarisk koost, lufttorkad spansk skinka, smör och några hårdkokta ägg.
Det var vårt kylskåp och det här lagade vi:

ÄPPELKAPRIS MED OST OCH SKINKAÄpplen kärnas ur klyftas och skalas och stekls mjuka i smör. Mot slutet ska skinkan ner och fräsas tills den är spröd. Kaprisen får gå med sista minuten för att bli varma. Lägg upp och smula över den bulgariska koosten. Ringla lite god olivolja över

CIRKELBETSMATJESStek rödlöken i tunna båtar tills den karamelliserar. Kör matjessillen några minuter i ugn på tallrik så att både sill och keramiuk blir ljummen. Klyfta nyinlagd cirkelbeta och lägg i lökpannan så att även den blir varm. Peppra rejält med nymald vitpeppar. Klyv ett kallt kokt ägg på toppen och häll över rejält nötbrynt smör.