söndag 20 februari 2011

Snus räddar liv!Det här är en "favorit i repris" aktualiserad genom en artikel i Aftonbladet

Senast jag skrev om snuset och Europa var i samband med en middag tillsammans med Eskil Erlandsson och Ewa Björling. Vi satt på Frantzén Lindeberg, det är ett tag sedan. Mycket av strategierna bakom "Matlandet Sverige" lades upp exakt den kvällen. Och tiden räckte även till för att diskutera mitt och Ewa Björlings nästa favoritämne; Det svenska snuset. Här är allt jag skrivit om snus på den här bloggen

Utrikeshandelsministern hänvisade till endebattartikel i Aftonbladet, och nagelfar man den texten så framgår med all önskvärd tydlighet att Hägglund snappar till sig en populistisk, men därför ej sämre, idé och gör till sin.

Bortser man från att de politiska initiativen egentligen inte ett skit handlar om den enskilde snusaren utan om Swedish Match ABs möjligheter att tjäna storkovan så får udda vara jämt, regnar det på prästen så duggar det på klockar'n


Det är väl självklart att Sverige ska få exportera till Europa - varor som vi själva använder och som Europeiska gemenskapen tillåter att vi producerar.
Istället har jätten böjt sig för lobbyister från de mäktiga tobaksföretagen som tillverkar cigaretter och till och med för nikotintuggummiproducenterna.
Det är ett understatement att säga att snus räddar liv vilket övertygande framgår av svensk statistik där svenskar odiskutabelt har färre tobaksrelaterade sjukdomar än resten av Europa.

Tidningen Expressen skriver idag om tobaken som exportvara och om utrikeshandelsministern Ewa Björlings engagemang för den svenska saken. Hon gör det naturligtvis för att en tillåten snusexport redan i ett första skede kan skapa 2000 nya jobb i Sverige och förmodligen också till en del för att hon själv är en inbiten snusare.
Jag håller fullständigt med - Snus ska tillåtas i Europa - dels för att Sverige är ett föregångsland ur folkhälsoaspekt där snuset inte spelar en obetydlig roll som cigarettrökningsalternativ - dels för principen att det som tillåts av EU i ett medlemsland knappast rationellt kan förbjudas i ett annat och dels och för det tredje att Sverige kan tjäna enorma summor på det svenska våta, väldoftande och aromatiska snuset. Jag vill också kunna köpa snuset om så jag är i Baltikum, Finland eller inom övriga EU.

Men, och det finns alltid ett men. Jag är förvånad över att en sådan snusvän och i övrigt också sympatisk människa som Ewa Björling kan sitta i en regering som så notoriskt förföljer snusare med straffskatter. Skattesatsen på snus är skyhög och senaste toppnoteringen för en dosa som dessutom minskats med fem gram i innehåll är 53 kronor. När jag började snusa som 13-åring (naturligtvis inte att rekommendera) kostade en dosa snus 50 öre.

Nu förhåller det sig dock på det här sättet att vanlig hederlig råtobak inte beläggs med skatt. Inte heller salt, glykos eller bikarbonat - vips (!) sammantaget ett snus som är både smakrikare och godare, men framförallt billigare än statsstraffsnuset.
Började härom året med att baka mitt eget snus, få det att emulgera med salter och vatten och fermentera i en hemtillverkad liten ugn som håller 72 grader prick i sex dagar. Priset kommer inte ned till min originalnivå från 1965, men lägg till några kronor per dosa så kommer man rätt nära, med andra ord nästan gratis.