torsdag 22 november 2007

Frukost på Knaust - Middag hemma


Panem...

...et circenses

Alltså jag följer en kvinna i fotspåren - det är spännande - hon var bara sexton när hon lämnade hemmet, hon sålde sig själv, jag försöker förstå varför. Hon är död idag. Hon dog 1894, men hon har talat till oss och jag skriver.
Det var därför Peter Klingsell och jag åt frukost på Hotell Knaust idag på morgonen. Knaust i Sundsvall.
Har inte sett den mytiska trappen sedan 1970, den trapp som träpatronerna, alltså, inte red uppför som myten beskriver, men som är fantastisk ändå och som griper om sig själv och omfamnar alla dessa viktiga epoker i den svenska industrialismen historia.
1978 slog hotellet igen och har hyst kontorsråttor under lång tid ända tills den ämable hotellmannen Bicky Chakraborty dammade speglarna igen i den spegelsal vi åt plättar med hjortron i morse. Sture Nordins underbara granrisrökta bäckling från Bönan

Dubbelhandel hemma. Vi svängde in vid Bönan till Sture Nordin längst ner i fiskeläget och köpte Bönanböckling, den absolut finaste som går att få, rökt enbart med granris. Rodjana köpte ungefär samidigt konstiga fiskar och grillade och så möttes vi till middagen hemma med "sticky rice" Kaoniaow som gemensam nämnare och Pla ra till.