onsdag 31 januari 2007

Han som vann! ÅRETS KOCK

Jag satt hemma och försov mig - nä förresten tittade på barnprogram.
Lisa var snabbast i landet med att meddela resultatet. Hos henne vann Myllinäki i realtid. Hos mig är det Tommy Myllymäki från Pontus by the Sea i Stockholm.

Årets kock 2007 - Allt är lämnat


I ögonblicket är sista rätten lämnad till juryn i Årets Kock 2007.
Jag har suttit i morgonrocken och tittat på internetsändningen.
Det har varit hyfsat informativt, men bilderna är under all kritik. Det är ju maten som ska stå i fokus varför det blir helt ointressant med ständiga överblickbilder.
Så detta strävande efter att få den svenska matpubliken att vara som den franska vid Bocuse D’or – det går inte!!! Svenskar är inte så i allmänhet och inte matpubliken i synnerhet – den är helt enkelt för kunnig – ville den skrika och gapa och sjunga och hurra så har vi ju framdragande idrottsfolk som kan tillfredställa dessa känslor och behov. Matpubliken vill ha information, vill känna dofter, vill bli upplysta och vill se mat. Programledarnas ständiga uppmaning till publiken att skrika och stoja och heja och applådera blir bara löjligt. Och stackars tävlingskockar – att laga mat och lägga på tallrik har ju ingenting med en spurt i ett medeldistanslopp att göra, än mindre med simning då ”kommentatorerna” hela tiden snackade om att ”applådera kocken ända in i kaklet”.
Se matlagarna som biljardspelare i stället. Äska absolut tystnad för största möjliga koncentration istället – då infinner sig spänningen!
Roligast var att mikrofonerna aldrig var avstängda, bara nedsänkta vilket betydde att vi som tittade över Internet kunde höra alla sidokommentarer om tävlande kockar, sådant som inte alls var meningen att få offentlighetens öra.
Det som speglats bra i tävlingen har kommit fram i efterintervjuerna med respektive kockar. Där har det berättats det som tyvärr aldrig berättades av kameramannen, om stressen, om misslyckanden, om kalla såser, om tidsbrist, om katastrofer. Sånt skulle ha visats ihop med det positiva arbetet. Herregud jag vill känna smaken i mun när jag tittar på en mattävling som Årets Kock.
Nu är det bara att avvakta till i kväll för att se vem som vunnit.