söndag 5 mars 2023

Kalv med ättiksspetsad dillsås. Favorit sedan barnsbem


I vår centrum finns en butik som har en pensionärshylla, fattighylla, billighylla, skräphylla  (typ kärt barn) där allt med omedelbar sista förbrukningsdag läggs till reducerat pris. Ibland hittar jag olika styckningsdetaljer där som har en dag kvar.
För första veckan i februari låg där ett drygt kilo fin kalvhögrev, blond, snyggt utskuren. Fem dagar efter att köttet skulle förtäras tillagade jag det. Då hade det fått ligga naket på en tallrik i kylen.
Sousvide i 24 timmar 60 grader. Lät det kallna och ligga till dagen efter då jag skar upp bitar. Kokade en lökfond knökfull med dillstjälkar, kalvbuljong.

Kalvköttet fick en vända för stekytans skull i en glödhet järnpanna tillsammans med en doft av vetemjöl och sedan direkt ner i den mjukkokta buljongen. Thats it! 
Så några överrunna kapsyler med 12% ättikssprit. Fega inte. 
Balansera av syran med salt - då kommer det där sällsamma fram, sprittande syra mot saltet som levererar rik köttsmak och så i med nävar av fint skuren dill - helvete så gott.

Sedan barnsben har vi alltid ätit dillkött med ris som så fantastiskt tar upp såsen, ett indiskt ris typ 3dl välsköljt (vattnet ska vara klart under riset. 25 g smör få smälta i en panna samtidigt som en halvliter vatten sätts på kokaren. Rör ner riset och se till att alla riskorn får smör på sig och så på med kokande vatten, rör om och lägg på locket, sätt tajmern på 18 minuter, ta kastrullen av spisen men lyft inte på locket för efter 20, lufta riset med en gaffel och låt stå och ånga av i fem minuter innan det läggs på tallrik.