lördag 5 maj 2007

Omplantering


Det är lustigt så här års när allt det som ska bli stort och yvigt fortfarande är litet och smått om ens sått.
Det som såddes i mars är redan omplanterat och har tagit sig ordentligt som Kronärtskocka och Kardon - har bara sått några få - de tar en helsikes plats i landet när de växer ut.

En tuva blev det av min grönkål och snabbt gick det i värmen och solen.

Min trogna kulturarvsgrönkål, som egentligen är rysk, blå och slätbladig har en rund och fin kålsmak och ger en bättre grönkålssoppa till annandagen än den krusbladiga som alltid ska rensas från ohyra känns det som, hasr skjutit fart något så alldeles. Var tvungen att omplantera redan idag.

Så här kommer grönkålen att få ta sig några veckor till före utplantering.

Så hittade min älskade lilla Lovisa, 7 år, min gamla maomössa som jag köpte i Kina för tio år sedan och hon envisades att ha den till kalaset hon är på nu och snart ska hämtas ifrån.

Det är klart att en maomössa är mer unik att klä på sig än en baseballkeps.

Blommande salvia


Man ska väl egentligen knipsa av blomstren för att få en större bladansättning, men jag har inte liksom hjärta. Min salvia som övervintrar på den inglasade balkongen, och sålunda lever ett bekvämt växthusliv, sätter igång tidigare än jag hinner upptäcka den och nu redan, uppskuffad på en hög hylla, har den börjat blomma.
Jag har ju mer salvia ute i landet så jag låter inomhussalvian förföra med sin vackra färg.
Snart blir det kycklinglever med bakon och salvia!

Snart granne?!


Bloggen heter "nille bloggar från thailand" och vi upptäckte varandra för någon dag sedan. Han beskriver sig själv som mer ätglad än kock och driver också ett forum för den som önskar veta mer. Från båda sina internethål har han haft vänligheten att länka till tabberaset.
Att jag började läsa honom kunde ju ha haft sin grund i mitt grundmurade thaiintresse, men så var det inte. Utbudet är gigantiskt och det behövs alltid det där lilla extra för att ögonen ska orka vidare och intresset väckas.
Jag kom för en tid sedan av en händelse in på en annan thaiblogg, skriven på svenska och där upphovskvinnan visade sig vara en person jag svurit ve och förbannelse över mer än en gång!
Hon heter Britt-Marie Bergman och hon är korsordskonstruktör. Löser Ni korsord det allra minsta har Ni stött på hennes "förbannade" klurigheter, alltså dem som gör det värt att över huvud lösa ett kryss. Dessutom har hon skrivit en resebok om Thailand som jag ännu inte läst, men som jag ska återkomma till så fort jag gjort det. Gicng & Maleé bygger också något de kallar för "Maleé Garden".
Alltså var jag på hennes blogg "GING & MALEÉ" som hon har tillsammans med sin thailändske man. DÄR i en kommentar hittade jag Nille och blev intresserad för att han skrev att han snart skulle flytta till Sollentuna och då blir vi ju grannar.
Han har en enorm Thailandserfarenhet efter att ha bott i landet sedan 1996 (verkar det som). Han har också "hasip-hasip"-barn (50/50 thai/svensk) i mina barns ålder (de yngsta av mina alltså). Läs bläddra och förförs av dessa thaisvenska bloggar och sidor!
Jag själv ska plantera om, gräva skit och sätta lök.