måndag 22 juli 2019

Kolbullar under FärilaveckanJa se det var en uppsjö av olika modeller, texturer, tillagningar och smaker, En sak hade de gemensamt alla kolbullestekare - Amerikafläsket - torrsaltat fläsk med över 50 % fetthalt av sugga skuret i tärningar och stekt.

Annars var stekgraden varierande på kolbullarna beroende på vem som stod och tillagade. Några kolbullar var mindre och tjockare och nästan friterade istället för stekta. Regeln är att kolbullen vars smet är en blandning av lika delar vatten som mjöl (vetemjöl ibland med inslag av kornmjöl) steks i rikligt med ister. Blir det för mycket ister blir kolbullen friterad, måttligt blir den knastrig i kanterna och stekt.
Kolbulle ska sedan helst stekas över öppen eld.Min kärlek till den här slags maten är stor. I närmsta charkuteriet, Delins i Färila, ligger vackade rejäla bitar av saltat suggfläsk och bara väntar. Köper med mig bitar hem när vi lämnar för hösten för nog smakar det med kôlbulle även hemmavid i stan i vinter.
Mer om kôlbulle och recept hittar du här

Takmålardag på torpet i HovraDet anskrämliga rostiga plåttaket har fått ett skydd som gör att det kommer att hålla i generationer. Först hetvattentvätt med tryck och sedan rostskyddsfärg. I morgon blir det torpargrönt i två strykningar sedan har torpet vars grundstomme är från mitten av 1800-talet en betydlig ansiktslyftning. Målar allt det övriga nästa år.