lördag 9 juni 2012

Beroende som beroende, medberoende som medberoende


Som med brännvin och alkoholberoende är det barnen som kanske är sårigast,
©Göran Lager

Det är en reklamfilm på TV som går just nu och som handlar om fri surf i Europa eller kanske surf till ett maxbelopp ägnat dem som varit utanför Sverige tidigare och dragit på sig ohyggligt stora skuldbelopp utan att tänka på att det kostar skjortan med svensk smarttelefon i utlandet. 

En fullständigt beroende människa sitter på stranden på ”Mallis” och surfar och facebookar och sänder mail. Samma sak på restaurangen med familjen och på golfbanan, ständigt är karln uppkopplad och världsfrånvänd. Hans hustru kränks med ”älskling” jag är snart klar etc. samtidigt som hon faktiskt vädjar att han ska bry sig om henne och verkligheten.

Jag förstår inte det här egentligen. Det är alltså en reklamfilm FÖR uppkoppling i Europa till ett visst pris, INTE en film om beroende och medberoende.

Jag tänkte... att om man gjort en liknande film FÖR brännvin med kvinnan som kommer up ur badet och mannen sitter påklädd på stranden världsfrånvänd med en drink...”Men ska Du inte bada”? ”Nej älskling jag ska bara njuta lite själv först jag behöver verkligen det här”.

Samma sak på golfbanan nu lite fullare, lite ännu mer besatt av flaskan och sist på restaurangen där han alls inte vill bli störd utan sitta i sin bubbla med brännvin..undrar, hade det varit rätt tänkt om man ville sälja till exempel Absolut.

Beroendet av Internet och alla de olika sociala medierna är alls inte ett långskott ifrån att jämföra med alkoholism eller andra starka beroenden. Samtidigt föder det medberoende i en högre grad. Människor i omedelbar närhet som skyler över, fixar, ordnar, ljuger och lider.