torsdag 6 december 2007
Barndom
Visst är det barndomen som väcks till liv. Morsan hade alltid en stor tre,- eller femlitersflaska under diskbänken där det var svalt - svagdricka, humlegod och maltstark, sockersöt med en aningens jästsmak beroende för hur gammal den var.
Vi barn fick inte dricka nämnvärt mycket av den till vardags - det var den för dyr för och sötonyttig, men vilken törstsläckare.
Nu var jag på hantverksmässan i förmiddags och bland allt katastrofalt tingeltangel dök det upp en del som man kunde "hänga i julgranen".
En "gata" med småproducenter och försäljare av olika matprodukter fanns förstås, "hantverksmässig svensk mat", tyska korvar med ett otäckt täcke av örtkryddor, lök, peppar, vitlök tex.
Praliner som var i sådan mängd att de knappast kan vara handrullade eller hantverksgjutna - det märktes på smaken också. Här fanns också annat godis som man är hjärtligt trött på och som jag i ärlighetens namn inte begriper varför folk köper annat än att krossa och sakta smälta i Yogurt naturell som en dessert - polkagrisar.
Men så står de där, hantverksmässiga burkar med solsken inuti, salmbärssylt frånHamngårdens i När (pa Neer). Det är Wallströms som ser till att de har tillräckligt med bär under säsong för att kunna producera 1.5 ton årligen av denna saffranspannkaksnödvändighet.
Lite längre bort står Kristina Söderbäck med sitt "Culinarium, speciellt utvalt" med sylter och knäckebröd, safter och pepparkakor. Och där på en hylla har hon en asdyr men ohyggligt god, alkoholfri Svagdricka från Borns Bryggeri i Alfta.
Hela barndomen kom dundrande, tack för det!. Håll en flaska till i morgon.
När jag kom hem efter engagemanget för "Studio Ett" i P1 om kötthanteringen i det här landet väntade en nära nog helt igenom vegetarisk måltid, (de små torkade räkorna undantagna), en doftande, underbart het Padthai på kraftfulla nudlar, ägg, torkade räkor och stekt tofu, krossade jordnötter och en torkad, rostad, mortlad chili (prig bun). Lime och vårlök till.
Ladda ner och lyssna på "Studio Ett" här. "Köttet" kommer in i avdelning II.
Tabberaset om njutning och datummärkning i Studio Ett
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)