lördag 24 januari 2009

Vår syster är död - Nussara avled i morseTidigt i morse dog Rodjanas storasyster Nussara bara 41 år gammal. Hon har varit obotligt sjuk en längre tid. I morse, klockan fem i fyra svensk tid blåstes hennes livslåga bort och också det hopp vi alla känt, hoppet att sjukdomen skulle vända, att hon skulle få ytterligare tid. Vi försöker intala oss att ett liv inte blir sämre bara för att det är kort.

Nussara bodde hos oss ett tag. Det var nog en av de snällaste människorna jag fått lära känna. Skratten tillsammans ekar än och omsorgen att alla runt henne ska ha det bra slösade hon med.
När vi fortfarande inte fattat, när tomheten kommer smygande, ekande, svart tittar vi på bilder. Vi ställer upp dem på engelska bordet under altaret. Vi tänder ett ljus och det finns ljus. Det ljusa minnet och allt det hon gjort.

Livet levde Nut, hon kallades så, väldigt fort. Då blir det lite fel ibland. Livsfel som vägs upp av leendet och den starka ödmjukhet hon ständigt visade. Rodjana berättar att det var Nut som tog hand om henne när hon var liten.

För flera år sedan plockade vi potatis här hemma i Sverige. Hon skrek i potatislandet när hon fick se knölarna drösvis och vi skrattade med henne. Vi skrattade ihop i många månader och varje morgon, minns jag, stod hon där i dörrhålet med ett jätteleende bara för att dagen hade börjat eller helt enkelt för att bjuda på det.
Hennes tre fina pojkar har blivit utan sin mamma, det är så sorgligt och tragiskt. I natt sitter den äldste av pojkarna vakt vid sin mammas kista. I morgon kommer vi att hålla en liten minnesstund hemma själva, bara vi tillsammans och Nut.
Hon kämpade modigt, det gjorde hon hela livet och det gjorde hon ända tills i morse.

Boxning-stenhård träning

Ja se sån stil han har, Tabberaset vs Säcken

Men inte fan hänger man med när en 17 åring sätter fart - hade det varit på allvar hade jag fått storstryk. Nu är jag vanlig motionär vilket inte betyder att boxningsträningen är mer mesig - den är stenhård och totalallround för kroppen.
Sitter just mellan träning och badet, ganska så slut måste jag säga, efter en timmes körning i gträningslokalen och så tio minuter tempo på motionscykeln hemma. Tre sådana omgångar i veckan menar jag ska få ner socker och vikt och skapa ett välmående.
Det var inte länge sedan som jag knappast orkade gå i en trappa till första våningen - det gör jag med lätthet nu och sover bättre, vilar mer. Allt har blivit bättre fysiskt.
Lovisa är duktig som bara den. Hon började för två månader sedan och tränar nu tillsammans med alla andra i klubben.

Lovisa är med och kör stenhårt. Idag fick hon klartecken att vara med alla andra på träningen sedan grundslagen nötts in. Jag själv håller mig lite vid sidan om och har skapat ett program för träningstimmen som passar mig och som inkluderar en hel del skivstång och massor med hopprep.
Häromkvällen orkade jag två hela ronder lightboxning mot den där 17 åringen. Reptilsnabb och sylvass. En tredje rond och jag hade spytt av utmattning.
För att motivera detta orerande om boxning på denna plats så slängde jag snabbt ihop en "dubbelmacka" av kylskåpskall lövbiff med flera matskedar ba. Det behövs.