söndag 25 augusti 2019

De perfekta isterbanden, Eureka!
Förmodligen kommer jag att bli ruinerad på min isterbandsvurm, men får väl hålla tillgodo ibland med industritillverkat för att ha råd att köpa den yttersta av kvaliteter.

Bondens marknad igår lördag:
I akt och mening, efter ett nyhetsbrev, att handla isterband. Hittade Kristofer Franzén som åker från Örsundsbro om lördagar för att sälja fläsk över disk på Katarina Bangata.
Han är ingen nyhet för mig. Har känt till varandra sedan bloggvärlden och jag minns när han vid ett bloggarmöte hade med sig hemgjord korv som enligt egen senare utsago: ”Möjligen kunde varit livsfarlig”. Sedan blev han med charkuteri och gård och linderödsgrisar och full kontroll från ax till limpa eller snarare kulting till kotlett.

Har smakat mig genom åtskilliga produkter sedan dess, höjdare som smäller i käften (och en del smakgrejer jag självfallet heller inte gillar). Åt hans isterband för några år sedan, ganska tunna, ganska menlösa egentligen, inte med den där riktiga smällen i syran och i smakdjupet.


Så har han magen att genom hans nyhetsbrev på nätet locka mig från alla lördagssysslor till Katarina Bangata för några isterbands skull, närmare bestämt fyra stycken för 200 spänn.

Hade det hänt något då under tiden jag inte handlat isterband hos Franzén?
Nu, alldeles nyss åt jag och August (den ende som med mig gillar allvarlig husmanskost med tradition) stekta isterband från Franzén med röda inlagda betor och stuvad färsk vitkål.

Den som följt den här bloggen några år vet hur jag fruktlöst jagat smakliga isterband genom hela Sverige utan att få det där extra. Nyss small det till och jag utropade ”huereka” följt av ”det var som fan”.

En bestämd syra fantastiskt sammanhållet, och ett rejält motstånd i texturen för att inte bli lös grynkorv – som heller inte är att förakta, men en helt annan sak. Jävlar i min lilla låda – bästa isterbanden någonsin – exakt så här ska de smaka. Plötsligt blev inte 50 spänn styck ett överpris utan helt prisvärt.
(Letade länge i Småland och visste inte att det var i Örsundsbro de bästa isterbanden skulle tillverkas)