torsdag 14 juli 2016

Tortilla med massor av fyllning. August kockar på semestern


Börjar förstå mer och mer hur viktigt det är att släppa loss barnets kreativitet i köket. Själv tog jag nog väldigt mycket plats i vårt familjekök i Sollentuna och barndomshemmet. I alla fall tills morsans och farsans tålamod tröt. ibland tröt det fort, väldigt fort, ibland tog det längre tid och bäst var det när jag fick vara ensam hemma och labba.

August slår sina egna vändor i köket och är skitbra på det mesta. "Ja jag ställer inte upp i Sveriges yngsta mästerkock precis", säger han, men lagar djäkligt gott krubb efter eget huvud och anpassar kryddning efter råvaror och smak.Nu senast var det en fyllt smörstekt tortilla till lunchmat. Balanserad med stekt bacon, salami, grönt och ost, som en liten "förenklad" pizza.

Nu är våra juliveckor till ända. August tar båten med största syrran till fastlandet (en syrra som körde upp idag och klarade lappen på första, GRATTIS LIVA) efter två veckor med kompis, bad, skytte, matlagning, utflykter, sol och spännande grejer.

Ikväll var det sista kvällen med August så vi åt lättrökta strömmingsflundror med färskpotatis
Kristinas jordgubbar till dessert. Nyplockade gubbar från Källunge, Gotland,
Vispad grädde och smulknäck på rostade havregryn

Hörrni, det här är en unge som samtalar. han sitter inte och är oväsentlig, han sällskapar och är djävligt belevad.
Igår överraskade han mig rejält. Jag låg i sängen och tittade på en dokumentär om Egyptens fyra viktigaste kvinnor i historien (Faraoner) då han kom in och tittade mig i ögonen med ett leende och sa: "Ja du, här ska du ligga med en naken kvinna".
Tänkte omedelbart på mig och sambon Kristina och om han ...men tittade upp och såg en naken kvinnoskulptur i trä ovanför huvudet på ett hörnskåp i hyrestorpet.

August har ständigt sådana infall, utfall och "spikulationer", han blir aldrig tråkig, tjatig? JA, men aldrig trist att sitta och prata med, att göra grejer tillsammans med.
Älskade unge, kommer att sakna dig oerhört i 14 dagar.

Ag så det förslår
 Man brukar säga att värdet av Ag som taktäckning är oöverträffat, men kopplat till hur mycket Ag man kan skörda på ett och samma område.Här, mellan där vi bor på Sudergårda och Smöjen, växer agen tillräckligt många hundra kvadrat för att skördas. Träskmark, doftande, fuktigt och med rasslande ag.Det är faktiskt första gången jag ser sammanhållna agtäkter och det är en lite märklig känsla med tanke på den kultur med agtäckning av tak som varit så allenarådande i historisk tid här på Gotland.