onsdag 27 januari 2021

Bevisat att alkohol ger en ökad risk att drabbas av covid-19


Ungefär så rubricerar idag SvD en artikel med en intervju med Sven Andreasson, räknas som landets främsta alkoholforskare och är professor vid KI.

Det här är intressant, men ingenting man kan luta sig mot när det gäller avstängningen av landets krogar och stoppet på alkoholförsälning efter klockan 20.

Det handlar istället om hur immunförsvaret drastiskt försämras vid alkoholintag och försämringen blir större i förhållande till mängden alkohol som intas.

Ett forskningsresultat som lyfts fram för att ge stöd åt detta, är att bland alla alkoholrelaterade dödsfall globalt så är så mycket som 12 procent resultat av en infektion.

Vare sig de vill eller inte, erkänner eller inte, så är upp emot tio procent av alla svenskar beroende av alkohol i så hög grad att de inte kan hantera sina liv. Nu påpekar forskare att covid-19 får ett allvarligare och snabbare förlopp bland storkonsumenter (läs alkoholberoende) vilket alltså ökar risken för att dö.

Sven Andersson säger till SvD att ett nedsatt immunförsvaret triggar igång covidinfektionen och skapar en överreaktion och detta kan ge allvarliga problem för lungorna, levern och hjärtat.

Alkoholen tar därmed plats bland de övriga två riskfaktorerna som är ålder och underliggande sjukdomar.

Vem som dricker och är beroende av alkohol lyssnar nu på det här? Har inte folk försökt säga till "sin" alkoholist att "dricker du så här så dör du"? Jag skulle kunna drista mig till att säga "Ingen"! Alkoholen hos en beroende är så stark att uppmaningen som Sven Andreasson riktar i SvD att kraftigt minska drickandet (!) eller sluta helt en period, kommer att klinga ohörd. Möjligen kan det bland några svårt hypokondriska alkoholister medverka till en tankeställare...men sluta? Nej knappast! (För så är det att hypokondri är en åkomma förstärkt hos alkoholister).

Hur ska man då skydda alla dessa svenskar som häller i sig alkohol dagligen och stundligen och som absolut inte kan tänka sig att sluta dricka oavsett?

Först ska Socialstyrelsen uppdatera listan över riskfaktorer och sedan ta ställning. I Norge stängdes "Polet" (norska systembolaget där rødvin är rödvin och hvitvin är vitvin och 45 procentigt brännvin heter "45"). Något för oss i Sverige? 

En stängning är som att vifta framför ögonen på någon som är blind eller skrika sig hes till en stendöv. En alkoholist skaffar sig sitt förråd av alkohol oavsett om flasketiketterna inte är lockande, om systemet stänger helt eller om krogarna får fullständigt arbetsförbud och det här är ju alkoholister det handlar om inte gemene man eller de som hanterar att ta sig ett glas eller två. Det är alkoholisterna som kan drabbas svårt av covid-19, tänkbart svårare än andra, det är alkoholisterna som är infektionskänsliga och tar upp platser i sjukvården oavsett covid-19 eller annat. Men låt dessa svin dö då?

Fan heller, dessa tio procent av befolkningen är tillfrisknande en enorm resurs och tillgång för samhället och deras eventuella dödar skulle kosta avsevärt mer än att hjälpa till med tillfrisknandet som är möjligt (i fåtal fall är det för sent, i ett mindre antal bland de svårt patologiskt drickande är det hopplöst). Men det här är långsiktigt och inte mindre viktigt för det. Alkoholisten upptar sjuksängar oavsett pandemier eller andra farsoter, alkoholister kostar skjortan för samhället i vård och omsorgsutgifter. 

Varför inte, nu när det står klart att alkohol i stora mängder nedsätter immunförsvaret, satsa på tillfrisknande, möta alkoholister som är på nedgång tidigare. Det finns program och det finns metoder som i alla fall kan "rädda" fem, tio procent av de brännvinsgalna och bara det är en stor kostnadsbesparing för samhället. Inte  minst för att man då besparar  alla medberoendes lidande och vårdkostnader (se bilden ovan).

Siffran 10 procent aktiva alkoholister av landets befolkning ska vara statistiskt säker. Låt säga att varje alkoholist har fyra, fem personer (förmodligen fler) runt om sig som bryr sig, bekymrar sig, oroar sig och skyddar, fixar, ordnar så att hela deras egen tillvaro vänds upp och ner. I Sverige bor 10 miljoner människor lite drygt (2017 år statistik) Det betyder att det finns en miljon alkoholister... och fyra fem som bryr sig så pass att de företer liknande självskador och samhällsskador som den alkoholist de har hand om...vi är snart uppe i halva Sveriges befolkning som mår dåligt av alkohol och som kostar enorma belopp. Gör om och gör rätt.