tisdag 14 augusti 2012

Mellanrummet, 86 år, men inte särskilt stortFarsan är på sitt 91a och August på sitt sjätte. 
Idag var hemma hos farfar på hemmet. August riktigt längtade efter att trixa med fingrarna så som farfar försökt lära honom - nu kan han. Så ställde de upp för parbild.

I morgon ska vi tillbaka med rödvin och varma mazariner!

Inget är heligt, saftspäckade vinbär i fruktomaten! Eller vinbär och potatis från landet
Har aldrig sett så saftfyllda röda vinbär och med en enorm sötma, kanske djävlighetens djävlighet vad sommarvädret anbelangar plågat bärbuskarna till stordåd?

Så plockade vi av en av våra vinbärsbuskar igår, klasar. 

Bästa, eller snarare bekvämaste, sättet att ta vara på skörden är att låta bären ligga till sig ett tag så eventuella insekter kryper upp till ytan och kan plockas bort och sedan bara köra i råsaftscentrifugen. Vill man kan man koka eftersaft på fnaset som blir över - jag gör det inte. Råsaften paketerar vi i kvartsflaskor av plast och fryser in direkt. Sedan, bara att tillsätta socker om nödvändigt och späda med vatten, kanske värmas och drickas medan vinterns snöstormar rykler utanför husknuten.


Javisst ja, en potatisbild också, blandpotatis av två sorter. Amerikansk rosenpotatis vars historia jag tecknat här i diverse inlägg och Leksands vit som är en svensk originalpotatis från Ahlströmers dagar och som jag bland annat skriver om i boken Frantzén Lindeberg.

Igår avsteg från LCHF med dessa mandelmassekonsistensiga och välsmakande potatissorterna. Skördepremiär!

Inblickande utblick, "Dagens outfit" om man lyckas träffa rätt i spegeln


Jag lovade efter andra gången att inte återkomma med fler "outfits", men provocerad av hela bloggvärlden gjorde jag ytterligare ett försök efter det första som fick hur många besökare som helst och det andra som var lite grinigare.


Tredje gången gillt missade jag spegeln och det enda som syns är en skräddarsydd skjorta med lin i varp och bomull i inslag.

Andra som bloggar om lite mat hit och outfits dit, mest outfits bortiväg hittar du här:
New Orleans
Fractions
Modellen
Juristen
Rostat mode

Forstättning på tryckt fläsk, tramsat med ända in i oändlighetenFläsket brinner...nä, inte riktigt, snarare brinner jag för fläsket och då gärna fläsk från grisens framdel. De dallrigt sköna feta läggarna med limmig smak har vi nutit av i flera dagar med grovkornig hemgjord senap och lite av buljongen som sås. Tryckkokarkokt fallet köttet bara sönder, man skulle kunna säga att köttstycket filéar sig självt och kroppen tar emot det mäktiga utan större ansträngning.

Njutningen kan alltid varieras, i stort sett i det oändliga. Som att gå till Sydostasien eller kina med detta köttstycke och få det som Paa Loo Moo till exempel kryddat med bland annat kanel. Ett närmare eget recept finns här!


I veckan som var åt vi urbenad fläsklägg med tryfferad vitkål. Och lite senare var det bara jag och Lovisa hemma och då festade vi på kokt baconinlindad lägg som rostades i ugn och fick riven västerbottenost över sig och som sedan serverades med kokt lök och mungböneglasnudlar.