lördag 16 augusti 2008

Bondböner, morsning igen

Teckning på fint papper: "Bondbönor".

Jag har glömt hur meditativt det är att sitta och sprita bondbönor. En hink blir en kanna, blir en halv liter mos och så har jag gånger tio kvar.
Nu blir det alltså lika meditativt igen efter att ha doppat dem i kokande vatten för att ta av innerskalet och sedan är det bara att steka, koka eller mosa.
Samtidigt är det lite sorgligt för nu blir det naken jord där den stora bondbönsruggen stått och jag tycker inte alls det är länge sedan jag kröp på alla fyra och stoppade ner mina egenodlade frön.
Sår igen med perserklöver och rajgräs, då binder jag kvävet och vänder ner som grönsgödsling vid höstgrävningen om en dryg månad.
Under tiden njuter vi av bondbönsvälling av förfinad sort och som gillas av fler än oss här hemma.

Hygien visar sig redan i kundkorgenICA är ju inte känt för hygien bakom köttdisken, i alla fall inte ICA Maxi.
Nu har jag varit på en Kvantumbutik i Sollentuna.
Jag gick in och tog en varukorg eftersom jag gick med barnvagn. Tittade i korgen och den var alldeles tallig av ingrodd skit. Jag tog nästa istället och där i botten var det in torkad sylt, en tredje var lika skitig och jag kollade igenom en hel hög, det var äckligt.
Det kom en anställd förbi och jag påtalade att det kanske vore på plats att högtrycksspola eller varmdiska kundkorgarna:
-Det är ju faktiskt så att jag ska ha matvaror i korgen.
Då svarade den anställda kvinnan som jag känner igen som mångårig (överårig) i butiken:
-Du får väl leta reda på en ren korg då om det är nödvändigt.
Nä, det gick inte. Jag åkte ifrån butiken, jag åkte till en annan butik.
Frågan är om man diskuterar likadant överlag i butiken? På alla avdelningar - lite skit rensar magen bakom köttdisken, i grönsakshyllorna, i torrförråden.
Jag tror det. Jag har sett matvaror ligga på golvet, socker där paketen läcker och ingen bryr sig, spruckna mjölpaket på morgonen har varit lika spruckna på kvällen och i veckan berättade en kvinna att hon blivit vittne till hur en mus fastnat med svansen i kladdig sylt vid en av kassorna. Fatta - det är kris och det är en riktigt vidrig butik.