lördag 20 oktober 2007

Smak av hav

Foto:Eksportutvalget for fisk Norge.
Jag har ätit kungskrabba så inibomben den senaste tiden.
Och jag har umgåtts med kungskrabba dygnet runt sedan mitten av förra veckan då jag landade i Kirkenæs.
Att äta dessa "crabsticks" ljumma, nykokta, direkt ur den kokande havsvattengrytan ombord på en krabbåt i styv sjö och med snön vågrät omkring är självfallet något annat än att gå till kyldisken i Sverige hemma på Vivo.
Jag gick till Vivo idag och till fiskdisken.
Kokt Varangerkrabba av högsta kvalitet kostar 299 kronor kilot - "men den har kostat mycket mer" informerade personalen, vilket är ett mycket gott tecken. Mellanhänderna från fiskaren Oskar i Vadsø till butiksdisken i Sollentuna, har förstått att det inte går att sko sig på god smak.
Jag tycker det är helt OK att fiskarena och packarna, producenterna tar ut sin beskärda del baserat på tillgång och efterfrågan, kvoter och kvalitet. Men det är rätt oförskämt att pålägget ligger på många hundra procent därefter för att göra varan mer luxiös än den är och för att krämare ska kunna suga ur plånböckerna hos folk utan annat arbete än pappersunderskrifter och kontrakt.
Nu går det ju en hel del kungskrabba på ett kilo, men jag har sett priser högre än det dubbla - upp emot 800 kronor kilot.
Krogarna, hoppas jag, får snart upp ögonen för det tåliga och välsmakande krabbköttet och då kan vi räkna med ett större konsumentintresse och större efterfrågan och därmed kanske ännu lägre priser än det minstapris jag noterar idag.
Men för all del - låt inte priset avskräcka för en smakbit - det är en helt fantastisk råvara. "Jag lovar"

Tomas Nordberg och verklighetenJag kommer ihåg att Tomas Nordberg alltid var ett steg...eller flera steg före mig i Mac - världen. När jag köpt en Classic och trodde mig äga hela världen så var han redan på Quadranivå. Idag hanterar han 3D program som andra konstnärer hanterar analoga konsnärsredskap - penslar och färg och det bättre.
Flärpar och upplösta ytor, färgfält som vibrerar när de ställs mot varandra, som svävar och som bryter ut rummet, fraktioner, upplösta och sammanslutna former.
Jag frågar mig om skulpturen på bilden finns i verkligheten för den finns ju där avbildad, men är den verkligen avbildad och vaddå (?) "finns i verkligheten".
Overkligheten är möjlig med andra ord.
Jag har haft förmånen att få vara med på den här resan i det möjligas omöjliga rum i 20 år och definitionerna behöver inte förtydligas, bara ifrågasättas och just detta är ett stycke konst i sig.