tisdag 18 september 2007

Det här var roligt!

Fredrik Söderberg en slipad samarbetspartner!!!

Pratade mat för, och med, matjounalister igår. Sådant är ganska fantastiskt för det är så bra feedback och det är igenkännande och det behövs ingen tillrättalagd terminologi.
Kvällen firades på KB uppe i den lilla ateljén och jag smällde av en del som jag vet om Linné och hans matäventyr under 1700 talet. Sedan åt vi middag - en trerätters som jag och KBs eminente köksmästare Fredrik Söderberg diskuterat fram och den sistnämnde lagat. Det går till så här som till desserten till exempel att jag känner på århundradet, på råvarorna, äpplen - dem pratar Linné om jätteofta och mycket - Gravenstein är underbara och kom till Sverige under just 1700 talet. - "Sockerkokta, då blir de genomskinliga och får motstånd", säger Fredrik, utvecklar. "Vi tar ett brödtäcke som till en skånsk äppelkaka", säger jag, "Rostade kavringsmulor", säger Fredrik. "Höst", säger jag och fortsätter med 1700 talet och säger "Nypon". "Nyponkräm"! säger Fredrik. "Täcka smulorna med Nyponkräm". "Servera i glas", säger jag och så limesmak i nyponet - lemoner odlades i Sverige.
Det blev så och Fredrik lagade upp - det blev fantastiskt dessert av pappersidén. Han är så djäkla duktig och superbegåvad. Så har vi det gemensamt att hans morfar spelade bandy ihop med min pappas morbror i Skutskär.
Mer att läsa om tabberaset på matmaffians ordförande Bendels blogg.