fredag 20 februari 2009

Pilgrimsmussla och vattenVi gick till vår traditionella fredagslunch idag på Edsbacka Bistro. Christer Lingström mötte oss tillsammans med restaurangchefen.
Vi har länge insisterat på en alldeles speciell och mycket traditionellt svensk lunchrätt som jag återkommer till den dag vi serveras den (avtal med rest.chef. att inte tjata).
Istället överraskades vi med en liten "skämmabortamuse", nämligen en alldeles perfekt stekt pilgrimsmussla med en vinbärstomat och en stjärnhovtryffel lagd på en tryffeldoftande risotto. Leendena far iväg när sådant möter oss för fredagen är fortfarande en vanligt grå vardag och bör förgyllas!

Ett annat vatten, världens bästa. En annan plats, Paul Bocuse och en annan mussla, kommer visst från Norge

Varmrätten idag,; en riklig fläsklägg med rotmos. Så ska det vara och så får det bli, alltså att rimningen av köttet framkallar törst resten av dagen. Här sitter jag alltså med mina systembolagsinköpta S:Pellegrino och pimplar intills dess att även Sverige förstår att det bästa vatnet stavas Badoit och etablerades redan 1938 av Auguste Badoit vid källorna i Saint-Galmier. Världens bästa vatten! Ut med det i handeln NU!

Så tillbaka till jobbet för att njuta. Idag med ett långt samtal med Greta Nilsson. Det är väl inget konstigt med att intervjua en Greta Nilsson för en kommande bok om inte det är som det är att Greta Nilsson fyller 101 år nästa vecka. Makalösa tillbakablickar berättat av en med ögon som sett i verkligheten och som minns kritallklart och berättar så att jag själv får tydliga bilder av hur det såg ut, hur det smakade, hur det var.
-Mina älsklingsrätter var nog kåldolmar, ingen kunde göra kåldolmar som min mamma Tekla. Och rulader, oxrulader som mamma fyllde med späck, stekte i hemkärnat smör och lät koka färdigt i en kort buljong för att sedan reda med grädde till sås.
Underbart. Tack Greta, Tack för samtalet idag.