måndag 11 januari 2010

Syrat thailändskt lika gott som isterbandInte riktigt egentligen för det är en viss skillnad mellan de thailändska isterbanden Sai grog som har direkta likheter med svenska isterband och den råa syrade färskfläskblandningen med chilli; Naem - akta Er för den i Thailand - vanligtvis äts nämligen denna korv, eller snarare syrade, chillikryddade, vitlöksspäckade grissylta, helt rå - inte helt riskfritt alltså. Hemma steker vi på den hastigt och hårt och då framträder syran nästan fräsande god tillsammans med hettan från de hela chillifrukterna.

Bäst är att blanda smeten med första sköljvattnet från riset och sedan låta stå tre dagar i rumsvärmen för rätt syrning. Vi använder oss dock ofta av kemi för att få igång det hela och inbillar oss att det är hälsosammare trots allt än okontrollerad rumssyrning.
Här läser Du mer om Naem och pulversyra. och då handlar det om en anonym men läcker styckningsdetalj från grisen, nämligen broskben.

Frostigt Försenat Fyrverkeri


Vi hade födelsedag hemma igår. Den 10e januari är Rodjanas födelsedag och som på beställning lystes himlen upp av ett frostigt, försenat, fyrverkeri.
Kvällen innan firade vi med ostron - just nu vår favoritföda - enkelt, levande och gott.