lördag 9 december 2006

Älskade Anka


Vad gör man. Ny i Laos, trött på Laomat efter några dygn i Isaan och med Isaanköket nära, nära i Bangkok.
Vi gick på KINAKROG YES!!!

Och vi åt Pekinganka.
Det var den möraste anka jag någonsin ätit. Helt fantastisk vars kött och fett fullkomligt ångade upp i munnen, smekte hela munhålan och sprängde upp med smak. Så skinnet som var knaprigt och mört i samma tugga, frasigt, lite rökigt, lackat med sojor och Gud vet vad. Men sedan var det inte så mycket mer, soppan med ett salladsblad smakade ingenting, och det hårdstekta skrovet var vär inget man sitter och slafsar med på restaurang.

Service - jo tack, i denna lilla kommuniststat vet man att serva (!) tänka sig - två servitriser hårdbevakade vårt bord och såg till att alla skålar och tekoppar var välfyllda efter varje liten sipp.
Men för alla som älskar Laomat så varsegod - en bild på gatuköket. Säga vad man vill om anka, men verkligheten ligger nog i gatukökets vagn. Va...håller jag på att bli sydostasiat?
hmmm, har nog varit det ganska länge, när jag tänker efter och längtar redan efter nudelsoppan på marknaden på Phuket, med ankbröst och med blodpudding.
Mer följer.

Gick på båten


Det är klart att vi skulle äta på Mekong - nåt annat går inte att göra, Mekong är så skitig att det knappast går att bada, i alla fall inte i Nongkhai.
Vi hittade rätt tillsammans med fantastiska Kerstin Ahlzén bildare av Travel2Teach.

Ljuden från Mekong i natten inspirerade till ätande, hettan från maten fick oss svettas, njuta, prata, skratta. En sursöt soppa, en grön curry, en bläckfisksallad med glasnudlar. Jag lovar, recepten kommer att följa när jag har mer tid och inte behöver vidare.

Världskänt i Thailand


I Nonkhai finns en krog vid stranden till Mekong, Nam Nuang. Den ägs av en vietnamesiska, Wipada Jitnunthakul. Hon började med ett hål i väggen. Nu är det en miljonaffär med ett vinnande koncept, rent, snyggt och en rätt: Deng Namnuang. Små tunna risdegplattor med tillbehör att rulla
in: stjärnfrukt, rostbananer, grillspettade fläskkorvar, chilli, vitlök, risnudlar, grissvålkorvar späckade med chilli och vitlök, örter. Och så en sås av tamarind och jordnötter, soja och chilli över.
Det var väl sisådär tycker man när gatan varit restaurang den senaste veckan med alla läckerheter i Bangkok, hett, svindlande, smakrikt. Och egentligen skulle vi ätit Isaanmat på riktigt, men det gjorde vi kvällen innan så vi var lite övermätta på det. Lunchen tog vi alltså hos Mama Wipada och där var fullt av honoratiores, för så är det med utsikten över Laos på andra sidan Mekong och med den renheten och lyxen hon visar fram, det lockar alla höjdare att gå dit. Poliser utanför och bevakning följde.
Visst, en upplevelse mitt i lunchen

Paus

Är i Laos om någon timme. Paus här till söndag kväll.
Lyssna under tiden på det här
Jag går i solen 33 grader, blå himmel och äter på en av de mest kända vietnamkrogarna i Nongkhai