lördag 25 augusti 2007

Skördedax

Första bondböneskörden. En och annan gammaldags böna har smitit med i den här omgången - det är de vita med svart markerat fäste. Över ett och ett halvt kilo rensad vikt och det är säkert tre gånger kvar att ta hem - dels 1800 talsbönorna, som det inte blev så mycket av och dels ströbönor som jag petat ner här och där. Kvar på rot är också ett stånd rödvinsröda bondbönor.

Tillbaka till komposten, nyttig jordförbättring.

Fem stånd allmogepotatis, det var säkert 20 knölar under en del och jag har ett helt land kvar - vi blir potatisätare i vinter snarare än risätare.
Vem vill förresten erkänna ett totalt misslyckande - jag är tvungen för jag tjatade så mycket om min "äkta" allmogepotatis (den stora fina är en engelsk variant den "äkta" Gustav V favoritpotatis). Det är de där små djävla bleka skruttarna som ligger överst, lillfingerstora och inget att ha - begriper inte varför de fördvärgligats i mitt land.


Fiona störvaxbönor börjar mogna nu tillsammans med de gröna störbönorna och efter lite regn i veckan kommer gurkan att bli ännu bättre.

Våra gula och röda lökar har fått en fin yta och torkat som skydd. Vi odlar inte så mycket sedan vi i fjor höst köpte jättefin gullök i affären för 15 kronor säcken. Den lök vi odlar äter vi upp före frosten och den är söt och alldeles fantastisk.