söndag 25 oktober 2015

Mullbänkar och nytänk

Byggde först upp lådorna och lade dubbel kartong i botten...
Äh, det där med nytänk kanske är en överdrift. Linné anlade mullbänkar vid stora huset i Hammarby, kanske inte på samma sätt, men ändå. Den gamla statarlängan tycker jag sett lite andefattig ut från entrésidan utan rabatter. Närmast huset är det knöligt och dant med byggsten och dränage så det är inte till att gräva för att få till en rabatt. Tror heller egentligen inte det funnits någon tidigare under de dryga hundra år huset stått här.

...och över kartiongen strör jag färsk hästskit...

Gjorde helt sonika så som jag nyligen lärt mig för att anlägga på nytt, förvisso som odlingsbäddar, men det borde ju funka även till framtida blomstrande rabatter. Isolera grässvål och ogräsbankar med nedbrytbar organisk kartong i dubbla lager, sedan färsk hästgödsel sen på med 40 centimeters lager av misslyckad ensilage.

Tog de gamla odlingsbänkarna från köksträdgården och byggde upp. Dessa ska tas bort när väl mullbänken är färdig om ett eller två år - det är så fult med lådor kring växterna. Funderar på att grönmåla dem så att de "försvinner" under tiden.

...för att sedan avsluta med ett tjockt lager med ensilage som jag trampar rejält utan att packa ihop. I vår lägger jag på ytterligare ett tjockt lager ensilage och där det ska sås eller planteras föser jag undan och lägger ett par nävar frisk jord, sen sköter sig det hela själv och blir till prunkande rabatt. Efter inte lång tid alls är här ett myllrande mikroliv som förvandlar allt till finaste mull.
Vet ännu inte riktigt vad jag ska ha här, det får vi se frampå vårkanten. Kanske löjtnantshjärtan som perenner och gullris, smultron förstås och lila höstastrar, jättevallmo, kärleksört och så sommaraster, prästkrage, nåt av dem och lite till och i omgångar så att det ständigt är blomster i rabatten. Har väl några dagar till på mig att kanske få ner några växter från gamla odlingsstället på Fyndet, men eftersom jag har färsk gödesl i botten kanske det blir för starkt, vet inte, kan experimentera.

Uppe i kökslandet är det i full gång med de stora odlingsbäddarna. Blir nog klar den här veckan. Återkommer om dessa - blir nog väldigt snyggt.