söndag 21 juli 2013

En natt i skuggan av lugnet

Giganternas kamp brukar göras upp här på målrakan framför läktaren på Riksskidstadion Lugnet. Nu är det öde och tomt, bara ett Tabberas, ensam mot hela himlen

Alldeles bakom oss i stugan på Lugnet ligger Riksskidsadion med hoppbackarna. Det är mol tyst. VM eller om det är SM  boule pågår lite längre bort härifrån.

Igår kväll låg ungarna kvar och jag gick själv iväg ut över upploppsrakan, stod ensam framför läktaren.

Märkligt, jag bodde flera år i Falun men var aldrig på skidstadion, aldrig.
Nu lite morgonsimning i Lugnet pool, frukostering och sedan vidare till Rättvik.


Man kan bara undra hur en fullt friskt funtad människa ens kan komma på tanken att flyga ut över detta skräckinjagande stup

Vem lurar i vassen? Brukar vara gäddan, men här är det snökanonerna som påminner om att nu har det vänt och vi är på väg mot snö och is och djävla vinter.


Pistmaskinerna är oljade och startklara

Rödfärg, köttbullar och stora stöten


Har i ett infall av nostalgi förflyttat mig till Falun. Visat barnen där jag bodde på Hyttgatan 62 några år under början av 80-talet. Ateljén på Södra Mariegatan och grafikverkstaden på Blindgatan.

Lustigt, jag har sett Stora Stöten hundratals gånger. Mindes den inte rätt i alla fall och då var jag ändå med om att starta en boxningsklubb vid samma namn i Falun och tillsammans med Gubb Jan Stigson.


Rödfärgeriet startades någon gång för länge sedan av en Gahn vill jag minnas, och Gahns anfäder är Clan Colquhoun. Gahns blev sedan Arnberg och ur den grenen kommer jag (allt enligt släktforskare i släkten). Det hela startades en gång med Wolter Colquhoun som kom hit som bergsexpert och hade inte han  (och nu rör vi oss i ett fyrahundraårigt perspektiv) kommit hit just då hade han inte gift sig och fått många barn och ...ja, kaosteorin funkar även när det gäller den egna baktiden.

Vi lämnade Älvkarleby och Tommy Löfgren lagom för att käka lunch i Falun och fick då rekommenderat Hyttstugan i Sundborn. En krog som serverar en lunchbuffé ända till klockan 16. Hallå, de är kända för sina köttbullar.


Väl där blev det mest köttbullar ur buffén, gräddig, rik sås. Handtrillade bullar stekta på stekbord, såsen kokad för sig. Saftiga, tuggiga, med bra stekyta som behållits trots såsen som stuvning runt ikring. 100 % oxfärs och lök samt kryddor.

"Varför just det här just nu mitt i sommaren - det får mig att längta till julbordet" (Lovisa)