torsdag 28 november 2019

Helvete så mycket skrivande, bloggen 13 år


Igår fyllde bloggen 13 år, det är ju kul. Man undrar hur det kommer sig att en blogg håller igång?
Jo för mig är det så att jag en gång för 13 år sedan provocerades av Lisa Förare Winbladh, eller snarare blev utskälld för att jag skrev så långa inlägg som svar på hennes skrivande å hennes egen blogg. Typ, Ge fan i att skriva så här på min blogg, "skaffareenegen" typ. Och då gjorde jag det i akt och mening att skriva av mig.

Och det är ju lite lustigt för jag skriver ju egentligen annat, artiklar, manus, böcker. I min värld är jag ständigt skrivande. Skrivande och tecknande och målande - det var det jag lade 14 års universitetsstudier på en gång i tiden.

Kvällar, snarare nätter och morgnar n'är jag ska sträcka ut mig antingen för att vila eller för att komma igång då sätter jag mig här där jag sitter nu vid datorn och gör den där ordgymnastiken, det som blir inlägg i bloggen. Egentligen är jag inte bekymrad över att folk sedan läser den här morgon och kvälls/nattgymnastiken för det är precis vad det är, en slags gympa för själen, för orden, för händerna mot tangenterna och för skallen att komma igång eller slockna. Ett avtryck som är seriellt och som bara fått fortgå. Samtidigt blir det ett titthål in i min högst privata sfär (vilket också bekymrar mig föga) där jag tar ut svängarna, mest om mat och konst, en del om musik och ett uns om barn, partner och hund.

Den uppstod som en utpräglad matblogg och lite tillspetsat så är den det fortfarande.

Berättade jag att vi köpte en ren?
En hel konsumentstyckad ren på 32 kilo - Den är snart uppäten. Återstår några stekar, ribb och bog.
I förrgår gav jag mig på den ena bogen, den högra i djurets färdriktning. Benade ur (inte svårare än att göra det på ett lamm eller rådjur) och lade först i benen i min stora röda stekgryta av gjutjärn, bogbladet och "axelbenet", för att brynas ganska hårt. Välte i köttet, oskuret, i och brynte vidare.
Fem rödlökar och det gröna av två purjo. Fyllde på med en halv flaska rödvin och renbuljong jag kokat från andra renben sedan tidigare och hällde på kokvatten så köttet täcktes. Inget mer. Lite över 100 grader i ugnen. På med locket på grytan och så 11 timmar i värmen. Natten var fylld av väldofter.
Tog upp köttstyckena med hålslev, rensade bort det som fanns kvar av lök och så fick det svalna. Körde buljongen genom en chinoise och kokade ner till hälften.
Rotselleri, morötter, rödlök, palsternacka skar jag i tärningar och lät koka nätt och jämt klart i vatten. Silade ifrån och reducerade spadet. Blandade sedan buljongerna, redde med majsstärkelse och välte ner grönsakerna. Skar köttet i större bitar och lade ner i såsen. Smakade av med salt, lite soja och ett knippe timjan. serverade med matkorn.
Har nu en gryta att snarra av närhelst, himmelskt gott och riktigt limmigt mot läpparna.