lördag 19 mars 2011

So simple - varför vifta så förbannat när det inte behövs.

Gurkbuljong, helt enkelt

Återkommande brukar jag i förbifarten nämna det där med att en soppa ska med vid en måltid - alltid och ibland bara för att fukta riset med. Ofta blir måltiden liksom centrerad kring den där soppan, till den och riset.

Vi hade helt enkelt inte lust, tid eller ork med idéer. En färsk fläsksida fanns och så en del andra vardagliga ingredienser.Fläsket skars i två centimeters remsor och skars sedan åter på kvadraten och stektes långsamt långsamt med vitlök, vitpeppar, sal och en gnutta socker.

Samtidigt kokade riset i riskokaren.

En grön slanggurka blir en huvudingrediens i soppan som snarare är en buljong eller ens det. En tunn fiskbuljong med grön slanggurka som fått koka med och hackad torkad rättika (finns burkade i asienaffären). Rikligt med vitpeppar - faktiskt så att smaken av vitpeppar tränger genom i buljongen.Gurkan och rättikan får koka upp, en lite skvätt fisksås tillsätts för sältan och någon korianderrot för smaken. Småkoka bara en kort stund tills gurkan får den där läckra genomskinliga koncistensen, då är soppan klar att serveras bredvid fläsket och riset.

Allt sammans binds ihop av en "nam prig bon", lite rostad och mald chili, limejuice, fisksås att droppa över riset eller att doppa köttet i..