lördag 28 april 2007

Xoco - en katastrof

Matfotografen från Bangkok Austin Bush, är i Sverige och tillsammans passar vi på att jobba. Eftersom det är fem år sedan han var här sist har han en hel del att hämta igen, uppdatera sig. Och en svensk uppdatering omfattar ytterligare förvånande regler, speciellt för en som bidat sin tid i Bangkok på andra sidan jorden och som i en kokande kökkenmödding.
Vi hamnade i en paus på Xoco hos alltid lika inbjudande och trevlige Magnus Johansson och vi började prata om alla de regler en matföretagare har att leva efter - som till exempel att inte få producera varor av ickepastöriserad mjölk. Frågorna som Austin reste kom efter att vi lite generat pratat om EU-reglerna gällande bröd och jäsning och utbakning och matlagning och varuintag och rotsaksrenseri i olika rum med olika ingångar etc. Svårt att förstå tankegångarna där.
Och då sa Magnus: "Kalvdans". För den som någon gång i livet smakat riktig kalvdans får den personen genast smaken i munnen bara genom att höra namnet uttalat.
-Jag får till exempel inte göra kalvdans!
Det är detta som är katastrofen på Xoco - mer omfattande än man tänker sig i första andetaget, inte så mycket för Magnus Johansson som generellt för ett svenskt matarv. Det är som att ta bort sinnoberrött för en stafflimålare att hindra en matlagare att använda sig av ett fullkomligt smakregister. Kanske en "fjärt" tankemässigt för de allra flesta, men för smakdårarna är det alldeles katastrofalt att myndigheter sätter upp hinder för kreativitet.
Jag sa:
"Om man använder sig av barristamjölk och proteinhöjer den ytterligare med några matskedar Semper torrmjölk och sedan...... ja, he...då kan man laga kalvdans...alltså...inte riktig...men,
Jag såg hur Magnus Johansson mötte det jag sa med ett slags löjets leende över läpparna och jag förstod hur djävla dum jag lät, som att tipsa Le Corbusiern hur man löser trafikrörelser under bostadsområden eller tala om för Rietveld hur en stol ska se ut.
Så tänkte vi på kalvdans när vi njöt av vår paus med en liten smäktande princessbakelse och en fruktmoussespäckat chokladbakelse. Jag vill låna ett uttryck från Jessika i Västerås när hon varit på Hattori Sushi Devil: "Djävar i min lilla låda".

Löjligt falsk kalvdans
Det här behöver Du:
1 ½ dl mjölkpulver
7 dl barristamjölk
2 ägg (för säkerhetsskull)
1 krm salt
1 ½ msk strösocker
1 tsk mald kardemumma


Gör så här:
Vispa ut mjölkpulvret i lite av mjölken. Vispa slätt med resten av mjölken och alla ingredienser utom kardemumman. Häll i en smort form och baka i vattenbad 150 grader tills puddingen stelnat. Stjälp upp, strö över kardemumma och servera med sylt.