Och då sa Magnus: "Kalvdans". För den som någon gång i livet smakat riktig kalvdans får den personen genast smaken i munnen bara genom att höra namnet uttalat.
-Jag får till exempel inte göra kalvdans!
Det är detta som är katastrofen på Xoco - mer omfattande än man tänker sig i första andetaget, inte så mycket för Magnus Johansson som generellt för ett svenskt matarv. Det är som att ta bort sinnoberrött för en stafflimålare att hindra en matlagare att använda sig av ett fullkomligt smakregister. Kanske en "fjärt" tankemässigt för de allra flesta, men för smakdårarna är det alldeles katastrofalt att myndigheter sätter upp hinder för kreativitet.
Jag sa:
"Om man använder sig av barristamjölk och proteinhöjer den ytterligare med några matskedar Semper torrmjölk och sedan...... ja, he...då kan man laga kalvdans...alltså...inte riktig...men,
Jag såg hur Magnus Johansson mötte det jag sa med ett slags löjets leende över läpparna och jag förstod hur djävla dum jag lät, som att tipsa Le Corbusiern hur man löser trafikrörelser under bostadsområden eller tala om för Rietveld hur en stol ska se ut.
Löjligt falsk kalvdans
Det här behöver Du:
1 ½ dl mjölkpulver
7 dl barristamjölk
2 ägg (för säkerhetsskull)
1 krm salt
1 ½ msk strösocker
1 tsk mald kardemumma
Gör så här:
Vispa ut mjölkpulvret i lite av mjölken. Vispa slätt med resten av mjölken och alla ingredienser utom kardemumman. Häll i en smort form och baka i vattenbad 150 grader tills puddingen stelnat. Stjälp upp, strö över kardemumma och servera med sylt.