onsdag 19 september 2007

Restaurangexpo

Brödälskarna säger att det är svårt att få tag i bra stenmalt mjöl..."Jag kan leverera", svarar Laban från Gotland innan påståendet formulerats färdigt. Gotland borde kallas "Sveriges brödbod" och den som startade trenden var "store" mjölnaren Laban. Nu ska vi baka dinkelbröd hemma.

Jag satt med Sven-Åke Larsson, Mathias Dahlgren, Henrik Norström och Christer Svantesson och småpratade medan de sålde in Bocuse d'Or till hugade sponsorer.
-Det är som en stor personalfest, kommenterar Sven-Åke Larsson mässan.
Alla känner alla, små entreprenörer, stora krögare, kollegor och underleverantörer.
Mässan är gemytlig och omfattbar.
En ostronleverantör med de mest fantastiska Fines de Claires Special - ostron med en enorm havssälta, fransig sötma och en brödig efterklang som spelade länge och ända ner i svalget - helt perfekt. Tack för upplevelsen.!
Olivier le Febvre levererar sina specialbeställda ostron till restaurangerna och med stort kunnande och ostron sorterade efter olika storlekar och växtförhållanden, kan man få två dussin till fredag tack!

Se där, en Roland Persson som står och steker fläsk, en Robert Maglia som serverar och pratar om sitt kaffe, en Gunnar Göransson kunskapsfylld redaktör för Restaurangvärlden, en Inger Grimlund matjournalistikens Grand old Lady och en av dem som startade tidningen Gourmet och var tidningens chefredaktör under många år, en Laban från Gotland som bland annat kom med stenmald dinkel, en Melker Andersson och en Paul Svensson, franske ostronleverantören Olivier le Febvre, majskycklingpappan PO Ingmarsson, restaurangförsilvraren Lars Skärberg, för att nämna några som jag stötte på så där omedelbart.
SAMBORD en idé från Inger Grimlund och föreningen "Låt måltiden blomma". Restaurangerna ska ha ett lägligt bord ägnat åt det som förr kallades "pinnar", ensamma uteätare. Där ska det finnas plats att tillsammans dela brödet och samtalet. På Restaurangexpo byggde konstnären Ulla Rosendahl ett sådant sambord med sina marionetterna "Skomakarn, Gertrud och herr Kurtzén" i föreningens monter. På väggen hänger hennes målning "Krog" i äggtempera.
Ett annat bord dukade företaget Herrgårdsbord upp. Initiativet har tagits av försilvraren Lars Skärberg på Carlströms, välkänd av varenda krögare som dukar med silver på krogen. Tillsammans med Curt Malmquist blir de tu "Herrgårdsbord" som levererar utsökta uppsättningar för klassiska serveringar. Meningen är att man hyr silvret och porslin, glas och bestick för den klassiskt vackra middagen, ett nytt tänk, helt enkelt, elegant, bekvämt och inte minst lyxigt otrendigt som är på väg att bli trend.
Robert Maglia har blivit med kaffe och vi smakade och gick sedan omkring med ett "bett från mungiporna till tonsillerna med härlig beska och nötighet från 70 % robusta i blandningen" - det kallar vi för kaffe.

Sprittigt hyrvatten


"Man hyr vattnet" -Ett nytt miljötänkande från "FRESH".
Jag plockar lite "guldkorn" från möten på pågående restaurangexpo.
Första gången jag stötte på det här sättet att servera vatten var på salig Petri Pumpa i Lund. På den enormt vackra stora zinkdisken i krogens bakficka fanns en kran och ur den strömmade lätt kolsyrat vatten som bars fram till gästerna.
Nordaq Freshs affärsidé är att hyra ut vattenanlägningen som kopplas direkt till vattenledningen. Man brukar säga att Sverige har världens godaste och renaste vatenledningsvatten - en sanning med modifikation, den med någorlunda ambitioner i smaklökarna kan tämligen lätt slå fast att så inte alltid är fallet.
Jag provade FRESH igår på mässan. Ett vatten där man kan ställa kolsyran själv, ett vatten som filtrerats/renats från unken vattenledningssmak och kemikalier. Dessutom är vattnet kylt till fem grader.
Tyvärr finns det ingen liten hemmaanläggning utan systemet produceras bara till krogen och hyrs ut. Det gör ganska höga kostnader i slutänden - vattnet kostar ungefär som det som måste köras till krogen i flaska.
Designade flaskor tillhör - konsthantverksblåsta på Rejmyre - snyggt av h-e opch understryker vattnets friskhet.