fredag 18 maj 2007

Vilken kyckling! - Kao man gai!


Det här är egentligen en confiterad kyckling, kokt i sitt eget fett, mäktig i smak och något helt annat än den svenska "kokt höns med curry".
Vi var fem yngre och fyra äldre idag, kusinerna, mostern och hennes sambo. Två ordinära kycklingar (kronfågel) gick åt. Det är ju så med thaimat att det är så mycket runt ikring som mättar.
Ur frysen hämtade Rodjana ett kycklingskrov, för ett av tillbehören är en klar hönsbuljong. Skrovet krossas och täcks med vatten, vitpeppar, salt och "Healthy Boy Light soya sauce", en korianderrot, några vitlöksklyftor. Kokas häftigt till en klar buljong (en förutsättning är att skrovet som krossats är väl sköljt).

Halvera de båda kycklingarna om kastrullen är för liten, annars lägg i dem hela, väl sköljda.
Häll i två dl kallt vatten, en bottenskyla alltså, och "toppa" med lite ljus rapsolja ett par matskedar. Salta och peppra. Ha några ingefärsbitar, stora som tummar, skalade och lägg i bredvid kycklingarna, vitlöksklyftor och korianderrot.
Koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka i en till två timmar. Kycklingen släpper fett och mår alldeles förträffligt under koket. Skulle vätskan minska för mycket så späd med lite mer vatten efter vart.

Stjäl olja och kycklingfett från koket och lägg i risvattnet tillsammans med ytterligare bitar av ingefära. Koka jasminriset tills det är färdigt.

Laga till en Namjin som ska serveras med kycklingen.

Namjin:
2 msk salta bönor - finns som konserv i glasburk
2 färska thaichilli
4 klyftor vitlök
saften från en halv lime
1 tsk socker
1 1/2 "tumme" ingefära
Buljong från skrovkoket

Blanda allt och mixa slätt. Det ska vara som en lös, mycket lös puré.

Med sig hade Moster Mam också både ankägg och kalkonägg som vi ska göra Kaikem på. Till yttermera visso hade hon redan gjort Kaikem på några ankägg som kokades och åts tillsammans med Nam prig kong - fantastiskt. (Får anledning att återkomma till dessa saltade ank och kalkonägg snart).

Skrovbuljongen silas och serveras som en klar buljong till kycklingen och i buljongkoppar eller små soppskålar

Vält upp ingefärs och buljongriset på tallriken, arrangera med kycklingdelar över och lägg på korianderkvistar för den som trakteras av smaken, färsk gurka är bra till.
Förvånas över att en vanlig allmän svensk kyckling kan smaka så mycket!

Som "entrè" (det serveras aldrig förrätt, huvudrätt, dessert i Thailand, inte heller fisk, kyckling, kött var för sig utan en hel radda rätter på ett bräde) serverades en Nam prig Goong. Kokt hel bredbladig persilja, små pepparpungar (turkisk paprika) och små zucchini som doppas i nam prig pastan.

Nam prig goong
1 dl torkade räkor
10 torkade thaichilli
2 gula medelstora lökar
4-5 vitlöksklyftor
saften från en halv lime
en skvätt fisksås

Rosta alltsamman i en het panna och mixa sedan till en ganska tjock puré.

Alla åt tillsammans, men utspridda lite här och där, precis om i Thailand, hett så det sved i tandköttet - precis som det ska vara.
Det är så bra med sådan här mat där själva hettan ligger i såsen så att ungarna också kan äta utan att för mycket svid i gommen lockar till onödiga tårar.
Skitgott!

Var inte rädd att pröva den här kycklingen, den är fantastiskt saftig och god, helt annorlunda än vad vi är vana att äta här hemma i Sverige!

Kao man gai

Bara en liten förannonsering om vad som kommer i eftermiddag.
Går till affären nu och sedan blir det en äkta ångkokad kyckling där kycklingfett och buljong tas till vara och ris som kokas med vitlök och ingefära, sedan napperas kycklingfiléerna med fett och buljong på ett särskilt sätt. En rätt som studsar i smak, vrider och vänder sig i mildhet och chillihetta från namjim.