tisdag 22 februari 2022

Jakten på ursprung.

Idag är det nio år sedan farsan gick bort.

Idag börjar jag ett projekt, eller snarare har jag fått förmånen att jobba med det i flera år, men idag sätter jag igång sammanfattningen för att alla bitar ska hamna på plats.

Forskar i 20-talets bruksanda. Farsan föddes i november 1921. Hur lika eller olika är vi som människor. Vad hände när hans pappa, min farfar, övergav honom. Eller gjorde han verkligen det. Visste han ens om att han var pappa till en son? Men varför detta stora hemlighetsmakeri? Farsan fick aldrig veta.

Vem var han, vad gjorde han, vad tänkte han - gubben som var min farfar - fanns det en möjlighet att hitta honom, att nå fram till det som även är min bakgrund, mitt DNA?

MyHeritage blev en väg att gå när kyrkböckerna inte sa mig något, när inget längre fanns att gå vidare på. Ett redskap att ta till och som passerar lögner, hemlighetsmakeri och som inte ljuger.

Jodå - jag nådde fram och där visste efterlevande ingenting. Hittade bilder på den som DNA:t tydligt pekar ut. Ställde dessa bilder mot bilder på farsan när de var i ungefär samma ålder. Kopielikt. Ser honom också på film, rörelserna, uppsynen, gesterna - som stencilerat över till farsgubben. Även deras liv är slående lika.

Spännande, men tråkigt för farsan som aldrig fick veta.