söndag 29 maj 2011

Signes Bönor Avsnitt 1




Det här blir min lilla följetång under årets odlingssäsong och med sporadiska inslag om Mor Signes Bönor.

Det var för några veckor sedan som jag fick ett kuvert från Lena Nygårds på POM (Programmet för odlad mångfald). Vi har haft en del med varandra att göra sedan jag gjorde ett radioinslag i Meny om skillnader i smaken på gamla odlade sorter och de nya industriella som kan köpas för frösådd i vilket varuhus som helst.

När vi höll på som mest med kärleksmat, gröna sköna och andra temata i Meny så hade hon fått in en hel serv med bönor efter ett upprop och det var bönor med olika namn beroende på vem som odlat dem och var de odlats. Varje böna som lämnats in till POM hade sin egen historia och sin egen berättelse.

En härligt smörig kokböna med vacker karaktär och en sötma i smaken


Då samlades vi till ett bönemöte, för att ta hand om alla bönor. Historien hur det gick till när vi skulle kora en böna som skulle vara värd att sätta i produktion på allvar hittar du här. Det var den 22 mars 2007.

Så var vi en "jury" som skulle smaka och välja och jämföra.

Bönan Signe lyftes fram igen efter att ha varit borta ett slag. För så här är det, att alla de bönor vi provåt den där kyliga marskvällen på Coop nya provkök har bara odlats dolt av nördar (Tack alla odlingsnördar!!!) och alla hade de olika smak. Idag strävar man efter en enda bönsmak, allt ska smaka lika. Vi hittade smaker som "ärtsoppa", "svetsat järn", "sommarsmör" och "gräddkola" i våra beskrivningar. Så slog vi fast att bönorna med största sannolikhet skulle smaka olika också inbördes beroende på växtplats, jordmån, soltimmar. Det är magi!

IDAG BLEV DET DAGS ATT SÅ
Men eftersom jag har dels åkersnigel och dels mördarsnigel i landet sp väljer jag alltid att förkultivera mina bönor. Senast fick jag så om alla störbönor då första omgången kapades jäms rötterna av något otyg.
Sår dem egentligen i grupper om tre (lärde mig av en bönspecialist från Libanon), men nu, med bara ett tiotal frön, så tar jag det säkra före det osäkra och sår på ett såbrätt med ganska djupa hål.

Så här ser det ut på kvällskvisten. Bönan Signe är nerpetad i såbrättets jordfyllda hål. Blir det varmt kan den titta upp snabbare än efter 6-8 dagar. Vid surväder så ligger den och väntar.

Det är klart nu. Lagda under glas i en pallkrage som är plastad i botten. Ventilerad på torra dagar blir det rätt värme för att gro och risken för frost kring de eventuellt första bladen som tittar om om sex åtta dagar minimeras

I morgon: Vem var Signe?

Mor Signes bönor, här börjar det snart


Idag berättar jag mer om Mor Signes bönor och bönemötet vi höll i Sveriges Radios Meny i P1 och som resulterade i att bönan nu räddas för eftervärlden genom att lyftas fram i projektet Matlandet Sverige. Håll utikik här på kvällskvisten

BOKA IN 5 JUNI 15-22. GRAFFITI PÅ HEMBYGDSGÅRDEN OCH SPELMÄN ÖVERALLT

Två evenemang samtidigt på Hersby Hembygdsgård i Sollentuna. Sollentuna Hembygdsförening inviger sommaren och laddar inför midsommarfesten den 24e, med en stor utställning av Graffitigruppen Bench och med något som gränsar till spelmansstämma, buskspel och uppträdanden, dans på logen och matservering. Kom Dit i försommarkvällen och ladda inte minst inför Nationaldagen den sjätte.

Båda affischerna poch alla tidigare för Hembygdsföreningen är signerade Stefan Tapio

Nu är han tillbaka - välkommen KRUBB!

Det är lite av "ärlige bloggen" över Krubb, riktig vardagsmat med knorr som häromdagen när han lagade kolja. Föresten vardagsmat och vardagsmat senast jag åt kolja var på f/l. Så tittade jag till bloggen nyss och då är det rödvinssås som är på tapeten, inte bokstavligt - kul med bildspråk...äh, läs själv. här är adressen