fredag 22 december 2023

Sprita inte i jul


 Tänkte en mycket längre argumenterande rubrik, men den korta uppmaningen räcker!

Igår morse på TV4 satt två  "alkoholexperter" och pratade om julspritande till tittarna. I grunden förmedlade de rätt, men framstod ändå, trots att de var rubricerade alkoholforskare, som fullständigt oförstående för alkoholens kraft - typ ställ fram många alkoholfria alternativ då kanske den alkoholsugna väljer det istället och bry er inte om att kommentera för mycket drickande. "Man går inte ista' och kritiserar folk för att de är vegetarianer eller valt en viss klädstil, alla gör sina val."

Nu är det så här att den som är torsk på alkohol har inga val, är fullständigt maktlös inför brännvinet. Det är alkoholen som dikterar hans eller hennes liv från början till slut.Serveras ingen alkohol så ser han eller hon till att ha säkrat sitt lager över jul, över nyår, över alla årets dagar. Alla känner till en alkoholist i familjen eller släkten - alkoholisten är det stora samtalsämnet inför julen. Alkoholisten själv vet också han eller hon anses vara ett "problem."

Enda lösningen är att aldrig hålla tyst utan istället säga följande: "Du är trevlig när du är nykter, men vi klarar inte av dig när du dricker, därför har vi alla beslutat oss för att du bara är välkommen att dela vår jul om du inte dricker" och sedan verkligen följa det beslutet.

Alla normaldrinkare då? Suparna till julsillen, ölen, vinet, glöggen.

Är det bara vuxna så är det väl okej att kröka till och sedan ta konsekvenserna, typ Norénstämning, typ gräl, eventuellt misshandel, skador, fyllekörning och konstiga kommentarer.

Är det barn med är alkohol över jul helt förkastligt, Redan vid första glöggen, den bittelilla alkoholmängd som intas förändras en vuxen i barnens ögon genom sitt annorlunda beteende, blir det sedan mer är förändringen så stor att barnet antingen är på väg in i en stor ledsnad eller ett stort medberoende, detta är misshandel av barn!

Spola kröken i jul (och gärna alltid när barn är med)

God Jul